Nyheter.

På den här sidan kan man följa ett axplock av pågående arbete och arbeten som nyligen avslutats. Nyheter visas på hemsidan under ca ett års tid.

Förslag som ritningar på nya möbler läggs också in här även om de inte resulterat till en beställning.

Dessutom finns det nya möbler som ännu inte lagts in i vår katalog och hemsida.


Veckans händelser.

 

Här presenteras lite av det som hänt senaste veckan.

 

Nytt skrivbord.
De senaste veckorna så har vi arbetat på halvfart, det är deltidssemester så om ni vill besöka oss så är det bra om ni hör av er och gör upp en tid.
I dag blev ett skrivbord med tillhörande stol klar, kunden har dock valt ett annat tyg än på bilden.
Skrivbordet har en hylla och lådorna är handsinkade lådor och är målat med äggoljetempera som har fått torka ett bra tag innan ytan har borstats.
Vi arbetar även med en möbelgrupp bestående av tio stolar och bord och har fått ett par beställningar och förfrågningar den senaste veckan.


torsdag den 28 juli 2022.

Placeholder image

Den här veckan så har vi levererat ett sideboard med tillhörande spegel och arbetat med värmlandsstolar som hör ihop med tre olika beställningar. En möbelgrupp skall bli klar innan midsommar, så Mikael målade andra gången idag lördag, och på måndag så skall möbeln penselmålas, sista strykningen. 

lördag den 18 juni 2022.

Placeholder image

Den här korta veckan så gjorde vi klart ett parti barnstolar, varav ett par stycken skall säljas hos Linnehaget och en kopia av en antik stol där kunden ville komplettera med en extra. Dessutom så arbetar vi nu med ett sideboard och tillhörande spegel.

Fredag den 27 maj 

Placeholder image
Placeholder image

Den här veckan så har vi lackat klart en möbelgrupp ”Åttan Joel” som är tillverkad i äkta valnötsträd, ett hårt träslag som kräver att man hugger ut mycket av ornamentiken i stället för att snida fram dem. Äkta ädelträ ger en helt annan känsla jämfört med betsad björk, men är betydligt dyrare. Tyvärr så har vi inte hunnit få sitsarna så fotot från lackboxen är inte perfekt. Vi har även gjort klart ett matbord till Bellmanstolarna vi levererade förra veckan, målningen är patinerad för att lyfta fram ornamentiken på stolen, det ökar den tredimensionella känslan. Morgan håller just nu på med ett par barnstolar, samtidigt som Mikael gör en kopia av en 1800-talsstol, en kompletteringsmöbel.’ Det har även varit några förfrågningar och någon beställning. 

Lördag den 14 maj 2022.

Placeholder image
Placeholder image

 

Påskledigt. 

Idag så levererade vi en matsalsgrupp med Bellmanstolar, jag har inte redigerat bilden på hela gruppen, då det är svårt att få bra bilder i vår lackbox när möbeln är stor, bordet kan förlängas till fem meter. Vi har ytterligare en möbelgrupp med Bellmanstolar som är klar och delvis ytbehandlad, den skall målas klart efter påsk. Dessutom så arbetar vi med en möbelgrupp i helt massiv valnöt mm.

 Glad Påsk! 

Onsdag den 13 april 2022

Placeholder image
Placeholder image

Den här veckan så har Mikael ritat ornament till en brudkista och en bård till en gustaviansk byrå, båda möblerna är specialbeställningar, se tidigare skisser.
Dessutom så har vi tillverkat två bord till Bellmansstolarna som vi gjorde klart förra veckan.
Stolarna till den ena möbelgruppen målades klart denna vecka.
Vi fick även en beställning och ett par förfrågningar.


lördag den 2 april 2022.

Placeholder image
Placeholder image

Soffbord/bockbord i ek

En kund ville ha ett bockbord i massiv ek som skulle fungera som soffbord så måtten blev längd 120 cm, bredd 70 cm, höjd 57 cm. Bordet behandlades med Osmo Hårdvaxolja tre gånger för att mätta virket. 

 Pris: 11.500 kr

11 mars 2022

Placeholder image

Den här veckan så har vi bland annat gjort klart två lantbord. Det runda lantbordet är en ny modell i massiv ask, behandlat med Osmo Hårdvaxolja, bordet är delbart för att kunna ha extraskivor, bordet skall levereras nästa vecka. Även det rektangulära lantbordet modell Skåne skall levereras nästa vecka, bordet är i björk och har två extraskivor på kortändarna. Kunden skall ytbehandla själva. Vi har ytterligare två lantbord på gång, det är enklare att göra flera på samma gång, tillexempel så svarvar vi flera bordsben samtidigt mm. Den här veckan så fick vi en beställning och lämnade några offerter, det blev även några förfrågningar, så fler offerter måste bearbetas ”kvällsarbete”. 

Fredag den 4 februari 2022. 

Placeholder image
Placeholder image

Den här veckan så har vi levererat en målad möbel av modell ”åttan” och gjort klart ytterligare två beställningar av den stolsmodellen. Vi har även påbörjat tre beställningar med lantbord, och fått ett par renoveringsobjekt. Mikael ritade ett par förslag till offerter och har mer offerter som göras klart. Det blev en del svarvning av ben denna vecka och mer blir det nästa vecka. Vi fick även en leverans av virke och tömde spånfickan mm.

Fredag den 28 januari 2022  

Placeholder image
Placeholder image

Den här veckan så har vi arbetat med tre beställningar med stolar av modellen åttan i olika varianter, 4 +4 +10 stolar och ett bord. Vi har även fått ett par beställningar och två offerter som vi skall svara på, vi inväntar svar på kostnaden för stoppning hos Linnehaget. 

Till veckan skall vi beställa virke till ett par lantbord som vi skall tillverka. 

lördag den 15 januari 2022.

Placeholder image
Placeholder image

Prishöjning på våra möbler.

Priserna för 2022 finns nu på vår hemsida, det blev en höjning på i genomsnitt 10%. Det har varit en stor höjning på materialpriser senaste året, främst när det gäller ek och ädelträ, troligen orsakat av pandemin. 

Exempelvis så har priset på ek ökat med 50-100% sedan maj 2020. 

Priserna som vi har angett i våra orderbekräftelser gäller dock fortfarande för kunder som väntar på leverans. 

Torsdag den 30 december 2021.

Placeholder image

Den här veckan så har det varit lite stressigt före jul, men nu blir det lite lugnare på slutet.
Vi har tillverkat en kökssoffa som skall ytbehandlas nästa vecka och tre Jugendstolar i ek, där kunden ville ha exakta kopior av 100 år gamla stolar, det händer några gånger om året att kunder vill komplettera ett antikt möblemang med fler stolar.
Jugendstolarna betsades i rätt nyans och skall slipas och lackas nästa vecka.
Vi hade besök från Hultforsens under veckan, en utländsk gesäll fick lära sig att svarva bordsben, vi fick instruera lite och gesällen fick experimentera på egen hand.

 

Fredag den 10 december 2021.

Placeholder image
Placeholder image

Den här veckan så gjorde vi klart åtta stolar i körsbärsträ, levererade stolar av modell Värmlandskrysset, gjorde klart ett gustavianskt skrivbord som förgylldes med äkta bladguld, och gjorde ett par ritningar mm.

Lördag den 27 nov 2021

Placeholder image
Placeholder image

Den här veckan så har vi gjort klart ett skrivbord för ytbehandling, vi fick även beslagen från Prinsfors Metallfabrik i Bankeryd, beslagen var av hög kvalitet som vanligt.
Vi gjorde även klart sex stolar av modellen Värmlandskrysset, fick en beställning på ett bokskåp som Mikael ritat, kunden vill ha spegeldörrar med ornament som inte är på ritningen.
Vi renoverade även ett par antika stolar, troligen engelska det var hög kvalitet på snickeriarbetet, med en mycket avancerad intappning på mellankrysset som vi fick tillverka ett nytt och göra intappningen för hand.


lördag den 13 november 2021

Placeholder image
Placeholder image

Den här veckan så har vi främst arbetat med ett gustavianskt skrivbord, men även fönsterkarmar och stämt hål i stolsben mm.


Fredag den 5 november 2021.

Placeholder image
Placeholder image

Den här veckan så har vi levererat ett dataskåp som var specialanpassat till kundens önskade höjd på klaffen.
Vi använde moderna beslag till lådorna för att de skall glida bra utan att kärva, samt klaffhållare och klaffgångjärn från Häfele. Stilbeslagen är från Sollefteå Antik.
Dessutom så fick vi en beställning på en möbelgrupp och ett par förfrågningar och kundbesök.
Vi arbetar nu med ett gustavianskt skrivbord mm.


Fredag den 29 oktober 2021.

Placeholder image
Placeholder image

Den här veckan så har vi levererat ett sideboard i ek, med skurna ornament på dörrfyllningarna.
Ek är ganska hårt att snida i så Mikael högg det mesta med klubba.
Under tiden som Mikael ytbehandlade så har Morgan arbetat med stommen till ett skrivskåp med specialhöjd i gustaviansk stil.
En möbelgrupp med värmlandsstolar med sitsar klädda med brunt läder och ett specialbeställt modernt bord i ek väntar på leverans.
Vi fick två beställningar under veckan och skall göra ett par offerter som vi inte har hunnit med.


lördag den 9 oktober 2021.

Placeholder image
Placeholder image

Skrivbord med avlastningsskiva

En kund ville ha ett skrivbord med en avlastningsskiva.

Bordet är målat med linoljefärg.

September 2021.

Placeholder image
Placeholder image

Vi arbetar även med en sänggavel, se bilderna där Mikael ritar upp mallarna och har börjat snida upp krönet.

fredag den 4 juni 2021.

Placeholder image
Placeholder image

Pallar Mats Theselius


Kunden har fått specialtillstånd av Mats Theselius att tillverka en stor och två mindre pallar som Mats har designat.
Vi får inte behålla vare sig arbetsritningar eller mallar, så vi kommer inte att tillverka fler än tre.
Benen fick dubbla tappsystem för att konstruktionen skall hålla, det blir en bryt och häv-punkt på den nedre skarven som blir extrem.
Pallarna ytbehandlades med schellack och olja, stoppningen utfördes av Linnehaget.


Fredag den 7 maj 2021.

Placeholder image
Placeholder image

Vitrinskåp Romstad

Vi har levererat ett modernt vitrinskåp, ett måttbeställt skåp där kunden gjorde en grovskiss som vi följde och kombinerade med våra tidigare moderna skåp.
Eftersom luckorna inte har någon ram och fyllning så använde vi treskiktslimmad björk som vi kantlimmade, kunden ville ha massivt virke i hela skåpet.


fredag den 5 mars 2021.

Placeholder image

Björkfjärden bord med bandfläta och fleuron

 

Vi tillverkade ett Björkfjärdenbord där kunden ville ha bandfläta på sargen och fleuron på benen, bordet skall exporteras till Frankrike.


Fredag den 4 december 2020.

Placeholder image
Placeholder image

Gustavianskt dataskåp

En kund ville ha ett förslag på ett dataskåp, med bestämda mått. Klaffen fälls ner över skivan på underskåpet och får därmed extra stöd, samtidigt som avståndet till den normalt dolda bildskärmen blir lagom. Den nedfällda klaffen fungerar som arbetsbord. En offert skall lämnas 20 november 2020

Placeholder image
Placeholder image

Sittbänk och moder  byrå

En kund ville ha en skiss på en sittbänk, kunden hade en idébild, men vi gjorde lite ändringar, bland annat så förbinds gavlarna med en inkilad regel för att öka stabiliteten. En annan kund ville ha ett förslag på en byrå i lite mer modern stil med lådor med skenor. Det skall skrivas offerter till båda ritningarna. 20 november 2020

Placeholder image
Placeholder image

Den här veckan så har vi främst arbetat med ett stort slagbord i nyrenässans, bordet ritade vi så att det skulle passa med de övriga antika möblerna i huset, främst med avseende på svarvningens profilering. Vi kallar bordet Östergötland efter landskapet, det är alltid svårt att döpa nya modeller. Kunden skall själv måla med linoljefärg, underredet på bordet, skivan i ask behandlade vi med Osmo hårdvaxolja.
Vi har även arbetat med ett bord av modell Björkfjärden som blir klart att måla till veckan.
Ritningen på överstycket till medaljongsstolarna är en vägledning, det blir enklare att utforma på plats, stolarna är under bearbetning, dock inte så mycket denna vecka.
Det blev ett par beställningar och kundbesök denna vecka.


lördag den 14 november 2020.

Placeholder image
Placeholder image

Lantbord modell Skåne, med extraskivor 

Bordet är 220 cm långt, det längsta måttet vi kan ha på fasta skivor, vi har gjort längre tidigare, men de blir för tunga att hantera. Bordet går att förlänga med extraskivor på ändarna, skivorna läggs på utdragbara reglar och har en kontraprofil i skarven, på undersidan finns ett beslag som drar ihop skivorna emot varandra så att det blir stabilt. 


Lördag den 26 september 2020.

Placeholder image
Placeholder image

Halvmånefönster

En kund ville ha ett specialbyggt halvmånefönster. Vi tillverkade det efter måttangivelser och instruktioner. 

lördag den 26 september 2020.

Placeholder image

Möbler till Grebo kyrka.


Vi fick bilder från Grebo kyrka dit vi levererade möbler under veckan, det blev en trevlig "fikahörna" i kyrkan. Det är kul att få vara med och behålla den klassiska stilen i våra gamla kulturbyggnader. Våra möbler är tillverkade så att de skall hålla att renovera och underhålla i 100 år.


Fredag den 18 september 2020.

Placeholder image
Placeholder image

Gustavianskt halvmåneslagbord med extraskiva.

Kunden ville ha ett gustavianskt halvmånebord med en extraskiva för att kunna utnyttja utrymmet maximalt i lägenheten. Kundens idé var utmärkt och bra, men vi har aldrig sett eller gjort en sådan konstruktion så vi skissade på ett par alternativa konstruktioner som skulle lösa problemet med att lösa kundens önskemål på funktion. Det blev en modern lösning med moderna beslag, då vi inte kunde lösa det med en 1700-talskonstruktion. Lösningen blev att tillverka ett bord med tre ben, bordet ser ut som ett halvmånebord när det står intill väggen hopfällt och man kan fälla upp slagskivan som på ett normalt slagbord för att få ett nästan runt bord, och när man vill sitta fler personer runt bordet så kan man lägga i en extraskiva för att få ett ovalt bord. Vi hittade en extra kort bordregel och vikbara konsoler hos Häfele som löste konstruktionen. 

5 september 2020

Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image

Barockskåp stort, måttbeställt passande möbelgruppen med stol barock 110.


lördag den 15 augusti 2020.

Placeholder image
Placeholder image

Smart halvmåneslagbord med extraskiva

Kunden ville ha ett gustavianskt halvmånebord med en extraskiva för att kunna utnyttja utrymmet maximalt i lägenheten, vi har tillverkat en hel del möbler till de tre malmarna i Stockholm där bostäderna ofta är små och boytan tio gånger så dyr som på den värmländska landsbygden, compact living efterfrågas därför ofta men brukar ibland vara svårt att kombinera med klassisk stil.
Vi kom till slut fram till en lösning som kunden godkände och som går att genomföra.

torsdag den 6 augusti 2020.

Placeholder image

Vi tillverkade en sittbänk till en kund, den är bara grundmålad på bilden.
Ritningen är till ett bord som kunderna hade idéer om hur det skulle vara, ett dubbelt bord som kan bli långt, vi fick en bildidé på benen från kunden på ett konsolbord från 1700-talet som vi vidareutvecklade.
Juli 2020

Placeholder image
Placeholder image

Barockstolar av 1700-tals modell.

Vi har tillverkat en ny modell barockstolar och barockkarmstolar efter en kunds önskemål, till hjälp hade vi bildexempel på 1700-talsstolar av Stockholmstyp och vi fick friheten att rita och konstruera efter detta, samt lägga till och dra ifrån så att de fick rätt höjd, sittkomfort och harmoni i linjerna, så de är inte exakta 1700-tals kopior, men starkt inspirerade av originalstolar för att de skall kännas tidsenliga.
Barockstolen är fotograferad med ett på tejpat tyg, det tyget som kunden skall ha blev försenat i coronatiderna, så stolarna kläs på plats, dessutom så duggregnade det så det får eventuellt bli nya bilder, det är bäst ljus utomhus när man inte har en fotostudio.

Fredag den 3 juli 2020.

Placeholder image
Placeholder image


Himmelsäng

I slutet av mars 2020 så tillverkade vi en himmelsäng efter kundens önskemål på mått och utseende, liksom ett tillhörande sängbord, bilder skall redigeras.

Placeholder image
Placeholder image

Ritningar till offert

Vi ritade förslag på möbler till en kund som bygger ett hus. Bänkarna skall tillverkas under våren och sideboardet till hösten liksom övriga möbler.

28 mars 2020

Placeholder image
Placeholder image

Mallar till traditionell Barockstol

Här har Mikael ritat upp hur stolen skall se ut på masonitskivor som sedan skall sågas ut för att bli mallar, notera bland annat att ryggbrickan har ritats två gånger på sidovyn för att linjerna för ryggståndaren och ryggbrickan korsar varandra, man måste därför frilägga mallen för själva ryggbrickan så att man kan såga ut mallen för benen, ni kan även se hur linjerna korsar varandra på ritningen där ryggbrickan ligger i överstyckets bakkant, detta för att överstycket svänger bakåt , se även hur själva svanken på ryggbrickan svänger mer än ryggståndarna, detta för att stolen skall bli bekväm att sitta i, man måste tänka 3-dimensionellt när man ritar. På sidovyn ser överstycket fyrkantigt ut eftersom man skall såga svängen på brickan ovanifrån, även där får man rita en mall, se överstycket ovanför frontvyn, här kan man även se tapparnas position. Mallen för ryggbrickan framifrån justeras i efterhand när man har sågat ut arbetsstyckena ifrån sidan, eftersom sträckan på svängda föremål blir längre än vad det ser ut rakt framifrån, se ett A4 papper framifrån och notera att det ser kortare ut när ni böjer det, samma sak med frambenen, man måste tillverka vissa mallar under produktionen. Ritningen för sitsen är den mall man ritar upp först, det är den som styr de andra ritningarnas förhållande till varandra, här markeras även tapparna som skall vinklas vinkelrät emot benen, men man måste ha i beaktande att om sitsen har en för stor vinkel så försvagas tappen, som då måste överdimensioneras, utan att försvaga själva benet. Benet markeras med en fyrkant, som är de mått man utgår ifrån när man hyvlar fram ämnet till benen, jag har även ritat ut den ungefärliga formen för hur benet ser ut ovanifrån, notera att man måste limma på en klots på framsargen efter att man limmat ihop konstruktionen, denna klots formas senare med bildhuggarjärn och spånhyvel på plats.

Placeholder image

Slagbord och Tabernakel

Vi fick förfrågan på ett slagbord i fransk stil, Mikael ritade ett förslag och kunden beställde.

Den katolska kyrkan ville ha ett förslag på ett tabernakel i trä med en skuren relief med ett Agnus Dei motiv, Mikael ritade ett förslag med inspiration från foton av Agnus Dei motiv och foton av lamm, vilket han aldrig ritat förut, stödlinjerna är anpassade till gyllene snittet. Vi får se om de beställer av oss eller av någon annan. Sådana bildhuggeriarbeten förekommer knappast i dag, men var vanligt arbete för möbelsnickare och bildhuggare från medeltiden fram till början av 1900-talet. Möbler har vi dock gjort till Svenska Kyrkan vid tre tillfällen och har ytterligare en beställning just för tillfället, fyra beställningar på 30 år.

Februari 2020.

Placeholder image
Placeholder image

Inredning i jugendstil

Personalen på en skola ville inreda en lokal i tidsenlig stil, vi skissade på ett förslag. Det är en lång beslutsprocess och budgetramar som skall hålla, men vi lämnade trots allt ett underlag, så får vi se. December 2019  

 
Placeholder image 
Placeholder image 

Björkfjärden bord i 1800-talsstil

Vi tillverkade ett bord i 1800-talsstil med diametern 130 cm och fyra extraskivor a 60 cm. Det hålls samman traditionellt med bordreglar i trä som kilas fast när man lägger i extraskivorna. Bordet målades i linoljefärg grön umbra 15% och kanterna på skivorna samt de svarvade profilerna slipades lätt och behandlades med linoljetempera för att bordet skulle få ett lätt antikt utseende, ytorna skall få åldras naturligt. Eftersom bordsskivorna är tillverkade i massiv björk, så har vi lämnat en springa i sargerna eftersom de är notade i skivan som sväller och krymper beroende på luftfuktighet/årstid. 

Pris: 19 000 kr

tisdag den 26 november 2019.

Placeholder image
Placeholder image

Modern spegel 2019

Spegeln blev klar i november 2019, men det var först tänkt att den skulle bli klar till en utställning på konsthantverk i Arvika under sommaren. Den här typen av speglar tillverkar Mikael enbart i ett exemplar, en ny ritning för varje modell.

Priset för spegeln är 12 000 kr

Den är till salu, eventuell fraktkostnad tillkommer.   

Placeholder image
Placeholder image

Kontaktinformation.

Taserudsmöbler

Va: Högvalta

67192 Arvika

Telefon:  070–3341093

Epost: post@taserudsmobler.se

 

Betalningsinformation.

När ni frågar om priset på en möbel så skickar vi en offert, och om ni vill beställa så skickar vi en orderbekräftelse. Möbeln betalas vid leverans, handpenning förekommer när priset är högt, eller när materialet är extra dyrt. Möblerna betalas oftast via bank (faktura) vid leverans. Mindre summor kan betalas kontant eller med Swish: 070-6823206. Alla priserna på hemsidan är inklusive moms. Ytbehandling (standard) ingår, men kostnad för stoppning och tyg tillkommer. Fraktkostnad + emballage tillkommer, om man inte hämtar möblerna hos oss.

Klassiskt Möbelhantverk

Placeholder image

 

Mikael Klarström

Medlem i Mästarregistret. Möbelsnickarmästare No: 016/03-20248

Träbildhuggarmästare No: 22095

 

Katalog PDF

Placeholder image