Nyheter.

På den här sidan kan man följa ett axplock av pågående arbete och arbeten som nyligen avslutats. Nyheter visas på hemsidan under ca ett års tid.

Förslag som ritningar på nya möbler läggs också in här även om de inte resulterat till en beställning.

Dessutom finns det nya möbler som ännu inte lagts in i vår katalog och hemsida.


Veckans händelser.

 

Här presenteras lite av det som hänt senaste veckan.

 

 

Den här veckan så gjorde vi klart åtta stolar i körsbärsträ, levererade stolar av modell Värmlandskrysset, gjorde klart ett gustavianskt skrivbord som förgylldes med äkta bladguld, och gjorde ett par ritningar mm.

Lördag den 27 nov 2021

Placeholder image
Placeholder image

Den här veckan så har vi gjort klart ett skrivbord för ytbehandling, vi fick även beslagen från Prinsfors Metallfabrik i Bankeryd, beslagen var av hög kvalitet som vanligt.
Vi gjorde även klart sex stolar av modellen Värmlandskrysset, fick en beställning på ett bokskåp som Mikael ritat, kunden vill ha spegeldörrar med ornament som inte är på ritningen.
Vi renoverade även ett par antika stolar, troligen engelska det var hög kvalitet på snickeriarbetet, med en mycket avancerad intappning på mellankrysset som vi fick tillverka ett nytt och göra intappningen för hand.


lördag den 13 november 2021

Placeholder image
Placeholder image

Den här veckan så har vi främst arbetat med ett gustavianskt skrivbord, men även fönsterkarmar och stämt hål i stolsben mm.


Fredag den 5 november 2021.

Placeholder image
Placeholder image

Den här veckan så har vi levererat ett dataskåp som var specialanpassat till kundens önskade höjd på klaffen.
Vi använde moderna beslag till lådorna för att de skall glida bra utan att kärva, samt klaffhållare och klaffgångjärn från Häfele. Stilbeslagen är från Sollefteå Antik.
Dessutom så fick vi en beställning på en möbelgrupp och ett par förfrågningar och kundbesök.
Vi arbetar nu med ett gustavianskt skrivbord mm.


Fredag den 29 oktober 2021.

Placeholder image
Placeholder image

Den här veckan så har vi levererat ett sideboard i ek, med skurna ornament på dörrfyllningarna.
Ek är ganska hårt att snida i så Mikael högg det mesta med klubba.
Under tiden som Mikael ytbehandlade så har Morgan arbetat med stommen till ett skrivskåp med specialhöjd i gustaviansk stil.
En möbelgrupp med värmlandsstolar med sitsar klädda med brunt läder och ett specialbeställt modernt bord i ek väntar på leverans.
Vi fick två beställningar under veckan och skall göra ett par offerter som vi inte har hunnit med.


lördag den 9 oktober 2021.

Placeholder image
Placeholder image

Skrivbord med avlastningsskiva

En kund ville ha ett skrivbord med en avlastningsskiva.

Bordet är målat med linoljefärg.

September 2021.

Placeholder image
Placeholder image

Vi arbetar även med en sänggavel, se bilderna där Mikael ritar upp mallarna och har börjat snida upp krönet.

fredag den 4 juni 2021.

Placeholder image
Placeholder image

Pallar Mats Theselius


Kunden har fått specialtillstånd av Mats Theselius att tillverka en stor och två mindre pallar som Mats har designat.
Vi får inte behålla vare sig arbetsritningar eller mallar, så vi kommer inte att tillverka fler än tre.
Benen fick dubbla tappsystem för att konstruktionen skall hålla, det blir en bryt och häv-punkt på den nedre skarven som blir extrem.
Pallarna ytbehandlades med schellack och olja, stoppningen utfördes av Linnehaget.


Fredag den 7 maj 2021.

Placeholder image
Placeholder image

Vitrinskåp Romstad

Vi har levererat ett modernt vitrinskåp, ett måttbeställt skåp där kunden gjorde en grovskiss som vi följde och kombinerade med våra tidigare moderna skåp.
Eftersom luckorna inte har någon ram och fyllning så använde vi treskiktslimmad björk som vi kantlimmade, kunden ville ha massivt virke i hela skåpet.


fredag den 5 mars 2021.

Placeholder image

Björkfjärden bord med bandfläta och fleuron

 

Vi tillverkade ett Björkfjärdenbord där kunden ville ha bandfläta på sargen och fleuron på benen, bordet skall exporteras till Frankrike.


Fredag den 4 december 2020.

Placeholder image
Placeholder image

Gustavianskt dataskåp

En kund ville ha ett förslag på ett dataskåp, med bestämda mått. Klaffen fälls ner över skivan på underskåpet och får därmed extra stöd, samtidigt som avståndet till den normalt dolda bildskärmen blir lagom. Den nedfällda klaffen fungerar som arbetsbord. En offert skall lämnas 20 november 2020

Placeholder image
Placeholder image

Sittbänk och moder  byrå

En kund ville ha en skiss på en sittbänk, kunden hade en idébild, men vi gjorde lite ändringar, bland annat så förbinds gavlarna med en inkilad regel för att öka stabiliteten. En annan kund ville ha ett förslag på en byrå i lite mer modern stil med lådor med skenor. Det skall skrivas offerter till båda ritningarna. 20 november 2020

Placeholder image
Placeholder image

Den här veckan så har vi främst arbetat med ett stort slagbord i nyrenässans, bordet ritade vi så att det skulle passa med de övriga antika möblerna i huset, främst med avseende på svarvningens profilering. Vi kallar bordet Östergötland efter landskapet, det är alltid svårt att döpa nya modeller. Kunden skall själv måla med linoljefärg, underredet på bordet, skivan i ask behandlade vi med Osmo hårdvaxolja.
Vi har även arbetat med ett bord av modell Björkfjärden som blir klart att måla till veckan.
Ritningen på överstycket till medaljongsstolarna är en vägledning, det blir enklare att utforma på plats, stolarna är under bearbetning, dock inte så mycket denna vecka.
Det blev ett par beställningar och kundbesök denna vecka.


lördag den 14 november 2020.

Placeholder image
Placeholder image

Lantbord modell Skåne, med extraskivor 

Bordet är 220 cm långt, det längsta måttet vi kan ha på fasta skivor, vi har gjort längre tidigare, men de blir för tunga att hantera. Bordet går att förlänga med extraskivor på ändarna, skivorna läggs på utdragbara reglar och har en kontraprofil i skarven, på undersidan finns ett beslag som drar ihop skivorna emot varandra så att det blir stabilt. 


Lördag den 26 september 2020.

Placeholder image
Placeholder image

Halvmånefönster

En kund ville ha ett specialbyggt halvmånefönster. Vi tillverkade det efter måttangivelser och instruktioner. 

lördag den 26 september 2020.

Placeholder image

Möbler till Grebo kyrka.


Vi fick bilder från Grebo kyrka dit vi levererade möbler under veckan, det blev en trevlig "fikahörna" i kyrkan. Det är kul att få vara med och behålla den klassiska stilen i våra gamla kulturbyggnader. Våra möbler är tillverkade så att de skall hålla att renovera och underhålla i 100 år.


Fredag den 18 september 2020.

Placeholder image
Placeholder image

Gustavianskt halvmåneslagbord med extraskiva.

Kunden ville ha ett gustavianskt halvmånebord med en extraskiva för att kunna utnyttja utrymmet maximalt i lägenheten. Kundens idé var utmärkt och bra, men vi har aldrig sett eller gjort en sådan konstruktion så vi skissade på ett par alternativa konstruktioner som skulle lösa problemet med att lösa kundens önskemål på funktion. Det blev en modern lösning med moderna beslag, då vi inte kunde lösa det med en 1700-talskonstruktion. Lösningen blev att tillverka ett bord med tre ben, bordet ser ut som ett halvmånebord när det står intill väggen hopfällt och man kan fälla upp slagskivan som på ett normalt slagbord för att få ett nästan runt bord, och när man vill sitta fler personer runt bordet så kan man lägga i en extraskiva för att få ett ovalt bord. Vi hittade en extra kort bordregel och vikbara konsoler hos Häfele som löste konstruktionen. 

5 september 2020

Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image

Barockskåp stort, måttbeställt passande möbelgruppen med stol barock 110.


lördag den 15 augusti 2020.

Placeholder image
Placeholder image

Smart halvmåneslagbord med extraskiva

Kunden ville ha ett gustavianskt halvmånebord med en extraskiva för att kunna utnyttja utrymmet maximalt i lägenheten, vi har tillverkat en hel del möbler till de tre malmarna i Stockholm där bostäderna ofta är små och boytan tio gånger så dyr som på den värmländska landsbygden, compact living efterfrågas därför ofta men brukar ibland vara svårt att kombinera med klassisk stil.
Vi kom till slut fram till en lösning som kunden godkände och som går att genomföra.

torsdag den 6 augusti 2020.

Placeholder image

Vi tillverkade en sittbänk till en kund, den är bara grundmålad på bilden.
Ritningen är till ett bord som kunderna hade idéer om hur det skulle vara, ett dubbelt bord som kan bli långt, vi fick en bildidé på benen från kunden på ett konsolbord från 1700-talet som vi vidareutvecklade.
Juli 2020

Placeholder image
Placeholder image

Barockstolar av 1700-tals modell.

Vi har tillverkat en ny modell barockstolar och barockkarmstolar efter en kunds önskemål, till hjälp hade vi bildexempel på 1700-talsstolar av Stockholmstyp och vi fick friheten att rita och konstruera efter detta, samt lägga till och dra ifrån så att de fick rätt höjd, sittkomfort och harmoni i linjerna, så de är inte exakta 1700-tals kopior, men starkt inspirerade av originalstolar för att de skall kännas tidsenliga.
Barockstolen är fotograferad med ett på tejpat tyg, det tyget som kunden skall ha blev försenat i coronatiderna, så stolarna kläs på plats, dessutom så duggregnade det så det får eventuellt bli nya bilder, det är bäst ljus utomhus när man inte har en fotostudio.

Fredag den 3 juli 2020.

Placeholder image
Placeholder image


Himmelsäng

I slutet av mars 2020 så tillverkade vi en himmelsäng efter kundens önskemål på mått och utseende, liksom ett tillhörande sängbord, bilder skall redigeras.

Placeholder image
Placeholder image

Ritningar till offert

Vi ritade förslag på möbler till en kund som bygger ett hus. Bänkarna skall tillverkas under våren och sideboardet till hösten liksom övriga möbler.

28 mars 2020

Placeholder image
Placeholder image

Mallar till traditionell Barockstol

Här har Mikael ritat upp hur stolen skall se ut på masonitskivor som sedan skall sågas ut för att bli mallar, notera bland annat att ryggbrickan har ritats två gånger på sidovyn för att linjerna för ryggståndaren och ryggbrickan korsar varandra, man måste därför frilägga mallen för själva ryggbrickan så att man kan såga ut mallen för benen, ni kan även se hur linjerna korsar varandra på ritningen där ryggbrickan ligger i överstyckets bakkant, detta för att överstycket svänger bakåt , se även hur själva svanken på ryggbrickan svänger mer än ryggståndarna, detta för att stolen skall bli bekväm att sitta i, man måste tänka 3-dimensionellt när man ritar. På sidovyn ser överstycket fyrkantigt ut eftersom man skall såga svängen på brickan ovanifrån, även där får man rita en mall, se överstycket ovanför frontvyn, här kan man även se tapparnas position. Mallen för ryggbrickan framifrån justeras i efterhand när man har sågat ut arbetsstyckena ifrån sidan, eftersom sträckan på svängda föremål blir längre än vad det ser ut rakt framifrån, se ett A4 papper framifrån och notera att det ser kortare ut när ni böjer det, samma sak med frambenen, man måste tillverka vissa mallar under produktionen. Ritningen för sitsen är den mall man ritar upp först, det är den som styr de andra ritningarnas förhållande till varandra, här markeras även tapparna som skall vinklas vinkelrät emot benen, men man måste ha i beaktande att om sitsen har en för stor vinkel så försvagas tappen, som då måste överdimensioneras, utan att försvaga själva benet. Benet markeras med en fyrkant, som är de mått man utgår ifrån när man hyvlar fram ämnet till benen, jag har även ritat ut den ungefärliga formen för hur benet ser ut ovanifrån, notera att man måste limma på en klots på framsargen efter att man limmat ihop konstruktionen, denna klots formas senare med bildhuggarjärn och spånhyvel på plats.

Placeholder image

Slagbord och Tabernakel

Vi fick förfrågan på ett slagbord i fransk stil, Mikael ritade ett förslag och kunden beställde.

Den katolska kyrkan ville ha ett förslag på ett tabernakel i trä med en skuren relief med ett Agnus Dei motiv, Mikael ritade ett förslag med inspiration från foton av Agnus Dei motiv och foton av lamm, vilket han aldrig ritat förut, stödlinjerna är anpassade till gyllene snittet. Vi får se om de beställer av oss eller av någon annan. Sådana bildhuggeriarbeten förekommer knappast i dag, men var vanligt arbete för möbelsnickare och bildhuggare från medeltiden fram till början av 1900-talet. Möbler har vi dock gjort till Svenska Kyrkan vid tre tillfällen och har ytterligare en beställning just för tillfället, fyra beställningar på 30 år.

Februari 2020.

Placeholder image
Placeholder image

Inredning i jugendstil

Personalen på en skola ville inreda en lokal i tidsenlig stil, vi skissade på ett förslag. Det är en lång beslutsprocess och budgetramar som skall hålla, men vi lämnade trots allt ett underlag, så får vi se. December 2019  

 
Placeholder image 
Placeholder image 

Björkfjärden bord i 1800-talsstil

Vi tillverkade ett bord i 1800-talsstil med diametern 130 cm och fyra extraskivor a 60 cm. Det hålls samman traditionellt med bordreglar i trä som kilas fast när man lägger i extraskivorna. Bordet målades i linoljefärg grön umbra 15% och kanterna på skivorna samt de svarvade profilerna slipades lätt och behandlades med linoljetempera för att bordet skulle få ett lätt antikt utseende, ytorna skall få åldras naturligt. Eftersom bordsskivorna är tillverkade i massiv björk, så har vi lämnat en springa i sargerna eftersom de är notade i skivan som sväller och krymper beroende på luftfuktighet/årstid. 

Pris: 19 000 kr

tisdag den 26 november 2019.

Placeholder image
Placeholder image

Modern spegel 2019

Spegeln blev klar i november 2019, men det var först tänkt att den skulle bli klar till en utställning på konsthantverk i Arvika under sommaren. Den här typen av speglar tillverkar Mikael enbart i ett exemplar, en ny ritning för varje modell.

Priset för spegeln är 12 000 kr

Den är till salu, eventuell fraktkostnad tillkommer.   

Placeholder image
Placeholder image

Nytt sideboard

vi har gjort klart ett gustavianskt sideboard mm. Sideboard till vänster skall ha en marmorskiva ovanpå och vi gjorde en liten ändring när det gäller hyllplanet, det är ribbor på ritningen, men det blev bättre och snyggare med en hel skiva.

Fredag den 19 juli 2019

Placeholder image
Placeholder image

Några nya ritningar

Vi har gjort ett antal ritningar till offerter

Fredag den 5 juli 2019

Placeholder image
Placeholder imageDubbelt rektangulärt bord, förslag godkännt
Placeholder imageFörslag lantbord, specialmått, godkännt
Placeholder imageHimmelsäng, förslaget skall ändras
Placeholder imageFörslag på skåp, inväntar svar

 


Utställning på Konsthantverk 4-29 maj.

Vi skall nu vara med på en utställning till sammans med Birgitta Nordström, en väverska. Utställningen på Konsthantverk i Arvika pågår mellan 4–29 maj. Möbeln Värmlandskrysset med Birgttas tyg kommer att vara till salu under utställningen, det vill säga inte ca 6 månaders väntetid som vanligt. Den möbeln kan man enbart köpa hos Konsthantverk och inte direkt av oss.

Möbeln Värmlandskrysset

6 stolar inklusive stoppade dynor av Linnehaget med tyg från Birgitta Nordström.

Matsalsbord med två extra skivor 110 x 160 - 260 cm

Totalt pris 33 300 kr

Kan hämtas på konsthantverk den 30 maj.

Placeholder image
Placeholder image

Gustaviansk dubbelbyrå

En kund ville ha en dubbel gustaviansk byrå som skulle passa stilmässigt med möbler vi hade gjort tidigare. Lådorna skulle vara lätta att dra för dagligt bruk, så vi använde traditionella rullbeslag som är hållbara och självstängande. Vi frångick ritningen lite längst ned vid sockeln, då den typen främst passar till gustavianska skåp med utskjutande krön.

Pris: 18 000 kr

26 juni 2019

Placeholder image
Placeholder image

Kryssbord med skiva i ask

En kund ville ha ett kryssbord med specialmått, bordet var ganska så stort och vi brukar inte tillverka så stora bord normalt, så vi sa att det kommer att bli en lång väntetid på en sådan specialbeställning, men kunden var beredd att vänta på bordet. Det är extraskivor på ändarna av bordet och skivan är i vitlaserad ask, Osmo oljebets, men underredet är vitmålat med Lady Supreme.

14 juni 2019

Placeholder image
Placeholder image

Barnstol Robbin

Vi har gjort klart två barnstolar av modell Robbin som en kund beställde åt ett barnbarn.

Barnstolar kostar lika mycket som en normalstor stol eftersom det är lika mycket arbete på barnstolar om inte mer.

Mikael ritade en modern spegel som han hade tänkt haft med på utställningen på Konsthantverk, men han fick inte tid att slutföra projektet.

Fredag den 3 maj.

Placeholder image
Placeholder image

Trädgårdsmöbel Zorn

En kund ville ha en trädgårdsmöbel med två bord och tolv stolar efter en modell som Anders Zorn ritade. Möblerna ritade han inspirerad av äldre allmogemöbler. De är liksom alla äldre möbler inte mönsterskyddade och har tillverkats i en mängd olika varianter av flera möbelsnickare runt om i landet.

Vi ritade en variant där ryggbrickan är lite mer lodrät och bekväm än på originalet som har en starkt lutande ryggbricka som gör stolen obekväm, anledningen till att den tillverkades så på den tiden var att man då utnyttjade virket bättre.

Maj 2019

Pris Stol: 2.500 :-

Pris Bord: 7.500:-

Placeholder image
Placeholder image

Soffbord Värmland

En kund ville ha ett soffbord i samma färg och stil som möbelgruppen de beställde samtidigt, skivan skulle ha samma utförande som på möbelgruppen. Måtten var anpassade efter kundens önskemål och bordet skulle ha en avlastningsskiva under. Vi ritade ett rektangulärt och ett ovalt alternativ, kunden valde det ovala.

4 april 2019.

Placeholder image
Placeholder image

Barstol robbin, ny modell

En kund ville ha barstolar med den gustavianska stolen Robbin som grund. Vi tillverkade stolarna anpassade till rätt bänkhöjd.

26 februari 2019

Placeholder image

Lantbord med svart underrede

Lantbord med svart underrede En kund ville ha ett rektangulärt lantbord i fransk stil, med ett svart underrede och med ett brunt underrede som i övrigt matchade med övrig inredning i köket. Bordet tillverkades i ask och färgades med Osmo Oljebets och slutbehandlades med Osmo hårdvaxolja.

Januari 2019

Placeholder image

Sittbänk Dalsland.

Kunden med bordet beställde en sittbänk, som helst skulle vara av samma parti virke som bordet. Det blev samma ytbehandling som bordet, men det är svårt att få exakt samma styrka på lasyrer/oljebets när man inte målar möbler samtidigt. Sittbänken är måttbeställd för att passa till bordet.

20 december 2018.

Placeholder image

Lantbord Dalsland.

I dag levererade vi ett lantbord till en kund som beställt ett bord med egna mått och med spetsade ben som ger ett renare intryck, lite modernt fast samtidigt med en antik känsla med den handhyvlade bordsskivan. Trävirket är ask som har behandlats med vit Osmo oljebets, som sedan slutbehandlats med matt Osmo hårdvaxolja två gånger.

måndag den 15 oktober 2018.

Placeholder image

Allmogebord ”Stömne”

I dag levererade vi ett specialbeställt bord efter kundens skisser och enligt samma snillrika konstruktion som ett 1700-talsbord som kunderna har. De ville ha samma konstruktion fast ett annat utseende och storlek, bordet tillverkades i massiv björk, förutom den dolda linsformade mittenplattan under bordsskivan. Extraskivorna ligger under huvudskivan normalt, men dras ut på reglarna och får stöd från den löst liggande huvudskivan som styres rätt i det rektangulära hålet av en regel under skivan.

Pris: 17.000:-

måndag den 25 juni 2018.

Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image

Tällberg, gustavianskt vitrinskåp

Skåpet tillverkades efter kundens önskemål på mått och utseende, romberna i fyllningarna skulle matcha dörrfyllningarna i rummet mm.

Pris: 29.000:-

Placeholder image

Nya modeller

Vi har tillverkat ett par nya möbler, ett skrivbord som kunden ville matcha med dörrarna och inredningen i huset, till möbeln tillhör även ett skåp som vi nu håller på att måla. Stolen kallar vi ”Joel, åttan med druvklasar” efter Morgans dotterson = Mikaels systerson som nu flyger ur sitt föräldrabo, han och fästmön valde utseendet på stolen, så det blev en helt ny modell. Gruppen blev tillverkad på fritiden för att inte påverka övriga beställningar. Vi har även påbörjat ett specialbord mm, kunden har tyvärr väntat ett år på specialbeställningen, då vi har hamnat efter i tidsschemat, det är främst specialbeställningar som har hamnat på efterkälken, men vi jobbar ikapp så fort vi orkar. lördag den 2 juni 2018.

Placeholder image
Placeholder image

Mästarbrevet i min hand

I går fick jag mitt mästarbrev i Träblidhuggeriyrket utdelat på hotellet Scandic i Arvika av hantverksföreningen/företagarna. Man brukar ha en utdelning eller möjligen två gånger om året till gesäller och mästare.

Artikel NWT/Arvika Nyheter

2018-05-10.

Placeholder image

Ny modell av slagbord, kombinationsmöbel.

För ett par veckor sedan så levererade vi en möbel som kan kombineras på olika vis, den kan fungera som matgrupp när man kombinerar halvmåneborden med en extraskiva och som ett långbord vid festligheter, där man kombinerar halvmåneborden med två stycken slagbord. Slagborden har två lådor vardera. Kunden valde stolsitsar och bordsskivor i massiv ask som betsats med Herdins silvergrå bets, som sedan oljades med Osmo hårdvaxolja tre gånger. Bilderna har inte redigerats ännu, och tyvärr så är bildkvaliteten enbart någorlunda då möbeln har fotograferats i snickeriverkstaden, det blir bättre bildkvalitet i lackboxen.

3 mars 2018.

Placeholder image
Placeholder image

Godkänd Mästare i Träbildhuggeri

I dag kom jag (Mikael) med i mästarregistret som träbildhuggare, mästarbrevet har inte delats ut ännu, det sker preliminärt 9 maj (utdelning sker högst två gånger om året lokalt). Jag har redan ett mästarbrev i Möbelsnickeri sedan år 2004. Det finns i dag endast en handfull mästare i bildhuggeri i Sverige, det är ett yrke som nästan har försvunnit under det senaste halvseklet, från att ha varit ett av de vanligaste yrkena inom möbelbranschen, varje möbelfabrik hade förr i tiden en eller flera ornamentsbildhuggare plus alla möbelsnickare som kunde snida enklare ornament, enbart i Arvika så fanns det förr en handfull yrkesbildhuggare och tiotals med duktiga träsnidare.

Mästarbrevet tillstyrktes den 10 Januari 2018 och mästarnumret är: 22095

Mästarutbildningen 150 tim + yrkesfördjupning ca 150 tim = 300 timmars (oavlönat) arbete/utbildning. Tyvärr så har det inneburit att vissa kunder fått vänta lite på sina beställningar.

2018-01-10

Placeholder image
Placeholder image

Yrkesfördjupning mästarutbildningen Träbildhuggeri.

Jag (Mikael) håller på att ta mästarbrev i Träbildhuggeri, mästarutbildningen är nu avslutad och jag håller på med min Yrkesfördjupningsuppgift som är frivillig (det krävs ingen sådan i Träbildhuggaryrket), det krävs inte längre att man gör mästarprov för de flesta yrkena utan man skall ha utfört ett gesällprov och ha arbetat inom yrket i minst 10 000 timmar (6 år), vara yrkesaktiv och skall ha genomfört mästarutbildningen. Mästarbestämelse Sveriges Hantverksråd. 

Sedan mästarprovet (som motsvarar några månaders obetalt arbete) har tagits bort för ett par år sedan så har det blivit fler bildhuggarmästare, tidigare så fanns det en gammal mästare i Sverige som avled i våras och nu så finns det tre nya träbildhugarmästare och jag är nu på gång. Troligen så kan det bli fler på sikt men antalet gesäller är mycket få (ungefär en gesäll vart femte år) även om det utbildas en handfull bildhuggare (1,5 års grundutbildning) i Tibro varje år. Arbetsmarknaden är tyvärr mycket liten jämfört med tiden innan CNC-robotarna blev avancerade och tillverkningen i lågprisländer blev vanlig. Vill man köpa äkta hantverk så bör man välja en hantverkare med gesällbrev eller mästarbrev eftersom breven kan återkallas om man fuskar, breven är en garanti för att man köper hantverk. robottekniken har blivit så avancerad att det för de flesta är svårt att se skillnad på om det är skapat av en människa eller scannade robotkopior i exakt likadana massupplagor. Robotskapade ”sniderier” har ofta en lite luddig snurrig spiralformad mikrostruktur (syns ej vid täckmålning), enligt en kollega som sett sådana kopior, dessutom saknas spår av nedhugg, många hantverkare slipar inte längre sina sniderier för att det skall synas att det är hantverk, gärna gruvhugget (jag slipar enligt gammal tradition längs fiberriktningen för perfekt resultat). De flesta industriellt tillverkade möbler i stor upplaga är helt eller delvis tillverkade med hjälp av robotteknik och får därför ett lågt andrahandsvärde.

Spegeln är när det gäller understycket ritad efter en spegel som jag studerade på Tullgarn i somras, men överstycket har jag komponerat själv efter att ha studerat och tagit intryck av en mängd antika rokokospeglar. Jag var tvungen att rita så att överstycket skulle matcha understycket, ungefär som att ersätta en saknad del av ett antikt ornament där man helt saknar en bild eller ritning av den saknade delen. Spegeln är 145 cm hög och 70 cm bred, och eftersom det tar minst lika lång tid att tillverka spegeln som det tar att tillverka en möbelgrupp med sex stolar så kommer priset att ligga på mellan 25 000 - 30 000 kr. Alla ämnen är nu hopfogade och jag har börjat hugga och snida på understycket.

Julafton 2017

God Jul!

Placeholder image

Arbetet börjar ta form 2017-12-30

ornamentet skall sedan bakskäras och slipas, eventuellt så lämnar jag den släta ytan mellan ornamenten oskuren, se ritning, jag tror att intrycket blir renare så.

Placeholder image 
Placeholder image 

Grovhuggning av överstycke

Den här veckan har jag tagit ledigt för att snida överstycket på spegeln. De grövre grundformerna börjar växa fram, men det tar någon vecka, fast jag jobbar från 7.00 till 19.00 i stort sett varje dag.

onsdag den 3 januari 2018.

Placeholder image

Arbetet framskrider

Nu börjar överstycket få lite fason, men det är ett par dagars arbete kvar.

Fredag den 5 januari 2018.

 
Placeholder image 

Halvmånebord som slagbord.

En kund ville ha två halvmånebord under fönstren som skall kunna bli runda matbord vid festligheter. Nu hänger extraskivan ned då linoljefärgen måste torka några månader, sedan kan man vända på lamellgångjärnen så att extraskivan kan fällas ovanpå den andra skivan. Ett extra fjärde ben på halvmånebordets baksida kan dras ut när man vill ha ett runt bord. Stolarna är av modell åttan, penselmålade i äkta linoljefärg, sitsarna stoppade av Linnehaget. onsdag den 15 november 2017.

Placeholder image
Placeholder image

Förslag på kompletteringsmöbler

En kund ville ha förslag på måttbeställda möbler, som skulle passa ihop med ett befintligt möblemang, bland annat så skulle det vara romber i fyllningarna som skulle matcha med dörrspeglarna i rummet där möblerna skall stå. Skrivbordet skulle på ovansidan ha en låg sarg på sidorna och baksidan för att inte dokument mm skall kunna glida av bordsytan. Beslagen är inte ritade ännu de väljs ut senare. En offert skall lämnas under veckan.

söndag den 12 november 2017.

Placeholder image
Placeholder image

Gustavianskt halvmånebord.

En kund ville ha två halvmånebord enligt äldre förlaga med egna önskemål på mått. Lådorna är handsinkade med såg och stämjärn, med glidlister i ek. Färgen är Lady Supreme 15, som slipats lätt på kanterna och oljats med Osmo hårdvaxolja, det blev en mild form av chabby chic. Eventuellt så kan man matta ner glansen på ytan med mycket fint sandpapper och skapa fler skador och slitage i ytan och gnugga in med lite svag kimrök för att de skall se äldre ut, om så önskas.

Lördag den 7 oktober 2017.

Placeholder image

Kontaktinformation.

Taserudsmöbler

Va: Högvalta

67192 Arvika

Telefon:  070–3341093

Epost: post@taserudsmobler.se

 

Betalningsinformation.

När ni frågar om priset på en möbel så skickar vi en offert, och om ni vill beställa så skickar vi en orderbekräftelse. Möbeln betalas vid leverans, handpenning förekommer när priset är högt, eller när materialet är extra dyrt. Möblerna betalas oftast via bank (faktura) vid leverans. Mindre summor kan betalas kontant eller med Swish: 070-6823206. Alla priserna på hemsidan är inklusive moms. Ytbehandling (standard) ingår, men kostnad för stoppning och tyg tillkommer. Fraktkostnad + emballage tillkommer, om man inte hämtar möblerna hos oss.

Klassiskt Möbelhantverk

Placeholder image

 

Mikael Klarström

Medlem i Mästarregistret. Möbelsnickarmästare No: 016/03-20248

Träbildhuggarmästare No: 22095

 

Katalog PDF

Placeholder image