Klassiskt möbelhantverk
Vi tillverkar främst matsalsmöbler i olika klassiska stilar, men även mindre inredning.
Möblerna passar både till klassiska och moderna interiörer och kan mått anpassas och beställas så att färgerna matchar varandra och inredningen i övrigt. Våra möblemang anpassas ofta så att de olika enskilda möblerna stämmer stilmässigt med varandra genom listprofiler och dekorationer mm.
Vi var med på en utställning till sammans med Birgitta Nordström, en väverska. Utställningen på Konsthantverk i Arvika pågick mellan 4–29 maj 2019. Möbeln Värmlandskrysset med Birgttas tyg såldes.
Möbeln Värmlandskrysset
6 stolar inklusive stoppade dynor av Linnehaget med tyg från Birgitta Nordström.
Matsalsbord med två extra skivor 110 x 160 - 260 cm
Värmlandsstolen är vår populäraste modell, mycket på grund av att den är tidlös och passar in, både i moderna kök och i klassiska finrum, det är en lite mer folklig sengustaviansk pinnstol, som uppstod i sekelskiftet 1700-1800. Värmlandsstolen har funnits i trakterna kring Taserud under lång tid och har en Värmländsk proveniens, där olika snickare har haft sin prägel på utseendet även om grundmodellen är den samma, med sju pinnar i ryggen och den rektangulära kragen på benen, men om man jämför stolar av olika snickare så är variationerna ganska stora. Vi har våra egna listprofiler på pinnarna och sargarna, böjda ryggbågar och en sitshöjd anpassad till dagens standard mm.
Värmlandskrysset är vår näst populäraste stolmodell, även den en modell som passar in i enkla avskalade moderna miljöer och mer romantiskt klassiska, en slitstark kryssförstärkt modell som ger balans åt rummet. Värmlandskrysset är ingen klassisk gustaviansk modell, utan har ett mer allmogeursprung, med sitt kryss i ryggen. Vi har vidareutvecklat modellen från en Taserud stol, som har dubbla kryss i ryggen och snedställda ben, utan blomma men med ”loppor” i krysset, till en lite modernare modell, med ett kryss, med eller utan blomma, den har rakställda ben med ryggbåge som följer ryggen, kragen på benen kan ha ”loppor” eller ej. Stolbenen kan även de ha blommor, eller inte och sitsen kan vara stoppad eller av trä. Studera detaljerna och välj det alternativ som passar er bäst. Modellen har även varit populär bland institutioner, som kyrkor, hembygdsgårdar och Universitet.
Stort gustavianskt bord. I november 2014 gjorde vi ett stort bord som skulle passa till 14 stolar av modellen Värmlandskrysset. Bordet blev så stort att vi var tvungna att ha åtta ben på bordet, med tre extraskivor emellan när man dragit isär bordreglarna i max-läge. Pris dubbelbord + 3 extraskivor: 26.500:-
En kund ville ha ett lite mer modernt utseende på en möbelgrupp genom att välja ett vitt underrede med en svart bordsskiva i ask som behandlats med Osmo oljebets och som sedan behandlats med Osmo hårdvaxolja. Kontrasten mellan det vita och svarta balanserades upp genom att kunden valde ett grått tyg. (priset gäller två extraskivor och inte tre som kunden beställde).
Stol: 3.250:-
Bord: 15.800:-
Grupp: 35.300-
Vi fick bilder från Grebo kyrka dit vi levererade möbler under veckan, det blev en trevlig "fikahörna" i kyrkan. Det är kul att få vara med och behålla den klassiska stilen i våra gamla kulturbyggnader. Våra möbler är tillverkade så att de skall hålla att renovera och underhålla i 100 år.
Fredag den 18 september 2020.
Mikael ritade en modern stol som passar in i lite mer moderna miljöer, måtten är anpassade till gyllene snittet. Pris: 2900 + tapetserararbete
Det blev tillverkat i målad björk, med massiva bordsskivor. Färg Jotun Lady 40, NCS S 3005-Y80R
Blomkrysset, är en stolmodell som utvecklats ur värmlandskrysset och är en egen stolmodell som inte är en klassisk gustaviansk modell, men som har det gustavianska stilspråket som grund. Stolen har en imponerande rik utsmyckning som är ett signum för hantverket, bladstavarna ”lövskärningen”, är ett klassiskt ornament, som används av och till sedan antikens dagar. Lövskärningen kan ha många olika variationer i form och utseende, där de olika bildhuggarna brukar sätta sin handstil. Det är tiotals möbelsnickare i Arvikatrakten som använt ornamentet, och man kan se vilken snickare som gjort stolen genom att studera lövens utformning. Stolen är sittvänlig, genom den svängda bågen i ryggen och lutningen på sitsen.
Den här möbeln tillverkades åt en kund som ville ha en liknande stol som finns på Gunnebo slott, fast med vissa ändringar på ornamentik (bandfläta), ryggens form och svarvning, men med samma 1700-tals känsla, med extra hög kvalitet. Möbeln består av 12 stolar, 2 rektangulära slagbord och 2 halvmånebord som kan kombineras på olika sätt i matsalen. Detta är den mest avancerade gustavianska stolen som vi har tillverkat.
Ritning halvmånebord + Slagbord
Pris offert.
Rosenberg är en klassisk gustaviansk 1700-tals stol, som vi började tillverka åt en butik i London på 90-talet, tills de senare tyvärr fick dem tillverkade i Kina. Stolmodellen har vi modifierat, efter våra listprofiler och lutningar, för att ge dem god sittkomfort. Stolen blev mycket populär i början av 2000-talet och fick då olika varianter, efter att kunderna ville göra ändringar i utseendet. Den stoppade ryggen gör att stolen blir bekväm att sitta i, även om den har klassiskt raka ”bågar” i ryggramen. Den är förstärkt med hörnklotsar, i stället för att ha ett kryss, mellan benen. Den har många varianter på utsmyckning, där de sparsmakade varianterna varit vanligare nu på 10-talet. Studera detaljerna.
Haga är en variant med svarvade framben.
Rosenberg med blomkryss. En kund ville ha ett blomkryss överst på en Rosenberg-stol och målade gulddetaljer. Dessutom så stoppade och klädde Linnehaget stolarna i skinn. Bordsskivan betsades i ungefär samma nyans som kundens ekgolv.
24 mars 2023.
Åttan är en klassisk gustaviansk stol som varit ganska populär ända sedan 1790-talet, då de tillverkades i olika varianter av stolsmakare i Stockholm. Den klassiska modellen har ett svarvat kryss mellan benen, men i nutid så har vi främst tillverkat en moderniserad variant, med släta kryss, som stramar upp modellen, så att den passar bättre in i en modern miljö. Vi har tillverkat flera olika varianter för att tillfredsställa kundernas smak, bland annat svarvade, eller raka ben och svängd övre ”ryggbåge”, eller rak sådan. Det är även valfritt att välja stolar med, eller utan ornamentsbildhuggeri, mm. Variationerna är många, studera detaljerna. Vi kallar modellen åttan, efter ryggspjälan, men mer rätt så heter spjälan ”kedjespjälor”.
De här stolarna har genombrutna ryggbrickor, som har sitt ursprung i Lindome och är av Västsvensk typ. Stolar med den här typen av ryggbrickorhar tillverkats i mängder av olika varianter sedan slutet av 1700-talet, och våra modeller har blivit modifierade efter tycke och smak, där de flesta möbelsnickare/bildhuggare har haft sina egna varianter. De förekommer både med och utan ”lövskärning”, på listerna och olika typer av ben, där kunden kan välja detaljer om de vill.
Den här typen av stolar är av en gustaviansk typ och har tillverkats i många olika varianter sedan 1790-talet, både med och utan svarvat kryss mellan stolsbenen. Modell 32D är av klassiskt exklusivt utseende med 1700-talskänsla, fast med moderna mått.
Vi tillverkade en möbelgrupp vars dynor kläddes med ett William Morris tyg som är populärt just nu.
3 maj 2024.
Lotusstolar är en traditionell sengustaviansk stolmodell, som alltid har tilltalat kunder med klassisk smak. Stolarna är rikt ornamenterade med handskuren dekor, men har ändå raka ytterkonturer, som passar in som ett dekorativt inslag även i en modern miljö. Den här modellen blir alltid populär när möbelmodet svänger mot det romantiska hållet. Våra modeller har främst svängda ”ryggbågar” för att bli sittvänlig, men har även tillverkats med mer traditionellt ”äkta” ryggbågar. Vi har även varianter med svarvade ben och raka ben.
Barockstol 110, ritade vi främst för den Norska marknaden, som ligger endast ett par mil väster ut. Stolen är lite av en hybrid, där vi har tagit ryggen från en traditionell Svensk barockstol från mitten av 1700-talet och frambocken från ett mer Norskt formspråk. Stolryggen härrör från övergången mellan barock och rokoko, och har rokokons svängda form, som gör stolen mycket sittvänlig då den följer svanken. Stolen är robust i sin konstruktion och lätt att renovera, vilket gör den lämplig för dagligt bruk som matgrupp.
Jugendstolar fick en renässans på 2000-talet, och då i synnerhet den stramare sorten, som även passar in i en avskalad modern miljö, samtidigt som de ger en mer traditionell hantverkskänsla, Jugendstilen har sitt ursprung i det sena 1800-talets England och var en rörelse och protest mot industrialiseringen, där man ville röra sig tillbaka mot naturen, och det är därför som man ofta kan se ornament med naturmotiv på Jugendmöbler. Jugendstilen har djupa traditioner i Arvikatrakten, där Bröderna Eriksson, som lärde sig snickeri- och bildhuggaryrkena nere i Tyskland och Frankrike i slutet av 1800-talet, tillverkade möbler i sammarbete med Rackstadkolonin och de ledande arkitekterna i Sverige på den tiden, läs mer Rackstadmuseet. . Kunskaperna har gått i arv från mästare till elev hos många snickare i bygden.
En kund måttbeställde ett skrivbord, en hurts och en bokhylla till ett kontor. Materialet är massiv rödek som har lackats, skrivbordet har hål för kablar och en kabelkorg under skivan, lådorna är handsinkade. Priset varierar starkt beroende på vilket material man väljer, begär offert. tisdag den 21 maj 2024.
Vi har tillverkat några mindre inredningar och allmogekök genom åren.
Vi har tillverkat och målat köksluckorna i samma stil som det gamla hängskåpet i köket. Mönstren har vi ritat så att de skall harmonera stilmässigt, med det lilla skåpet, och med samma färgskala.
Köket i övrigt är ägarens eget arbete. De har kommit med egna önskemål om hur stora luckorna och lådfronterna skall vara och vi har försökt komma så nära den idén som möjligt.
Mikael Klarström Medlem i Mästarregistret.
Möbelsnickarmästare No: 016/03-20248
Träbildhuggarmästare No: 22095
När ni frågar om priset på en möbel så skickar vi en offert, och om ni vill beställa så skickar vi en orderbekräftelse. Möbeln betalas vid leverans, handpenning förekommer när priset är högt, eller när materialet är extra dyrt. Möblerna betalas oftast via bank (faktura) vid leverans. Mindre summor kan betalas kontant eller med Swish: 070-6823206. Alla priserna på hemsidan är inklusive moms. Ytbehandling (standard) ingår, men kostnad för stoppning och tyg tillkommer. Fraktkostnad + emballage tillkommer, om man inte hämtar möblerna hos oss.