Klassiskt möbelhantverk
Vi tillverkar olika typer av stolar, även efter önskemål. Här är några av våra övriga modeller.
Priserna är inklusive moms. Ytbehandling ingår i priset, men tapetserararbete och tyg tillkommer se nedan.
Färgen (färgkoden) på stolarna kan ni tillexempel bestämma hos en lokal färghandlare. Det finns många exempel på ytbehandling läs mer under fliken Färg och Tyg.
Kostnad för Stoppning, klädsel och tyg tillkommer på stoppade möbler. Priserna varierar beroende på vilken tapetserare man väljer och vilken kvalitet man vill ha på material och tyg. Ni kan välja en egen tapetserare, men vi samarbetar med Linnehaget Tapetserarverkstad.
Tyget kan ni beställa hos tapetserarverkstaden, eller skicka till oss. Handvävda tyger kan ni köpa eller beställa av väverskan, Birgitta Nordström. Möbeltyger Klässbols Linneväveri har även de möbeltyger som passar till stolarna och Bogesunds väveri väver bland annat utmärkta möbeltyger i ull. Färgen (färgkoden) på stolarna kan ni tillexempel bestämma hos en lokal färghandlare.
Vi har tillverkat stolar av olika typer, med stilmässigt ursprung från medeltiden och framåt, många modeller har modifierats och ändrats för att bättre passa kundernas smak och önskemål på mått, de är inga exakta kopior, även om vi även gjort sådana, när man inte vill slita på originalen, eller där antalet stolar är för få för att bilda en matgrupp, av stolar som inte längre tillverkas. Vi har här valt att dela upp stolarna efter huvudtyper, för att göra det hela mer överblickbart. Siffor/bokstavskombinationerna som förekommer på några modeller har sitt ursprung från ritningar, det är arbetsnummer som modellerna fått innan de har döpts. Vissa stolmodeller återfinns även under fliken interiörer, där även borden visas. Kunderna har även möjlighet att påverka utseendet på stolarna (skapa nya modeller), men då kan priset behöva justeras en aning.
Vi har inte tillverkat så många stolar med modernt utseende, mest beroende på att det är svårt att konkurrera med massproducerade, och importerade stolar, men några modeller har det blivit och fler skall ritas så småningom.
Vi har ritat och utvecklat en modern stol med sadelgjord i ryggen och på sitsen, eftersom 1950-talets formspråk just nu är på modet. Det är ingen exakt kopia av någon stol utan den har vissa idéer och ett ”formspråk” inspirerat av flera moderna stolar. Vi kan även tillverka passande måttbeställda bord till stolarna, som smälter in i en modern miljö. När det gäller de här stolarna så ingår tapetserararbetet och sadelgjorden i priset, liksom möjligheten att välja färg på stolen och banden. Stolarna på bilden är tillverkade i körsbär och den målade i björk, men vill man ha ett dyrare trädslag som exempelvis valnöt så får kunden begära en offert.
Pris: 4 800 kr
Mikael ritade en stol som passar in i lite mer moderna miljöer, måtten är anpassade till gyllene snittet och materialet är massiv körsbär, men går att få i övriga träslag. Pris: 2900 + tapetserararbete stoppning och klädsel som Linnehaget utförde proffsigt som vanligt.
Den nya stolen "Freja", designad av Morgan 2014, är en exklusiv modern stol, i björk, med inslag av masurbjörk och valnöt.
Högvalta, är en modell som Morgan Klarström har designat och tillverkat inför utställningen Högvalta Ting (Stolar med historia) Nov 2012.
Sunne är framtagen inför en mässa vi deltog på i Sunne, den är en stram modern stol, med hög sittkomfort. Den svängda ryggbrickan i björk är dekorerad med kanter av ek.
Platon är en fantasifull stol, med en klassisk känsla och kvalité på hantverket och ornamentiken, men passar inte in i någon klassisk stil.
Vi kan tillverka barstolar utifrån alla våra stolsmodeller, sitthöjden kan anpassas till en bardisk 110 cm hög, eller till köksö med höjden 90 cm, eller alla mått där emellan. Normala matbord har höjden 75 cm. Tala om hur högt ert bar-bord är så anpassar vi höjden på stolarna, sitthöjd = bordets höjd – 30 cm.
Vi har tllverkat ett antal barnstolar genom åren.
Barnstolar kostar lika mycket som en normalstor stol eftersom det är lika mycket arbete på barnstolar om inte mer.
De här stolarna hör oftast ihop med de gustavianska stolarna, där kunderna har velat ha ett par karmstolar som komplement till en matgrupp. Det går att få karmstolar tillverkade för varje sorts gustaviansk matsalsstol, för att matcha ornament och andra detaljer. Fler modeller är möjliga att ta fram än de som finns här, det är bara ni frågar oss, och diskuterar fram en ny modell som passar er.
Taburetter och sovrumspallar används ofta i hallar där man kan sitta tillfälligt och där en stol känns skrymmande. Vissa pallar har armleder som man kan ha nytta av om man vill använda armarna till hjälp när man reser sig upp.
Pallen är en modern pall som passar i hop med stolarna Sala och Kyrkviken
Vi har gjort en mängd olika stolmodeller, men då främst så kallade kompletteringsmöbler, där kunder har velat ha fler stolar av en antik stol. Här har vi med vår modell, en form av stol som i folkmun kallas ”bondrokoko”, även om de på 1760- och 70-talet främst hörde hemma i högre ståndsmiljö, senare har det blivit en populär stoltyp hos gemene man, mycket på grund av att den är den mest sittvänliga av alla klassiska stolar, stolen är helt formad efter ryggens krökning, som ger stöd för svanken, det är en stol som man inte tröttnar på när man sitter länge vid ett bord. Vår modell har fått lite högre sitthöjd och djup i sitsen, för att passa dagens mått. På 1700-talet var stolarna oftast målade i starka färger, men i våra dagar är det vanligast med brutet vitt, eller betsat i brunt. Stolarna är hantverksmässigt tillverkade, bland annat så är frambenen, och den svängda delen av bakbenen hyvlade för hand, med spånhyvel, och profilerna och ornamenten är snidade med bildhuggarjärn, helt utan fräsmaskiner.
Jugendstolar fick en renässans på 2000-talet, och då i synnerhet den stramare sorten, som även passar in i en avskalad modern miljö, samtidigt som de ger en mer traditionell hantverkskänsla, Jugendstilen har sitt ursprung i det sena 1800-talets England och var en rörelse och protest mot industrialiseringen, där man ville röra sig tillbaka mot naturen, och det är därför som man ofta kan se ornament med naturmotiv på Jugendmöbler. Jugendstilen har djupa traditioner i Arvikatrakten, där Bröderna Eriksson, som lärde sig snickeri- och bildhuggaryrkena nere i Tyskland och Frankrike i slutet av 1800-talet, tillverkade möbler i sammarbete med Rackstadkolonin och de ledande arkitekterna i Sverige på den tiden, läs mer Rackstadmuseet. . Kunskaperna har gått i arv från mästare till elev hos många snickare i bygden.
Barockstolar är ofta rikt ornamenterade med avancerade bildhuggeriarbeten, vilket gör dem ganska kostbara, men är ofta en intressant utmaning för bildhuggaren. Som hela möblemang kan de kännas ganska tunga och mastiga, men som ett dekorativt inslag kan de passa väl in i en modern miljö, för att bryta och balansera mot det sterila och kalla. Matsalsstolen Barock 110, är dock ett undantag, med sin lättare konstruktion, den passar in lite överallt. Bild från, Von Echstedtska Gården, en genuin barockmiljö i närheten.
Barockstol 110, ritade vi främst för den Norska marknaden, som ligger endast ett par mil väster ut. Stolen är lite av en hybrid, där vi har tagit ryggen från en traditionell Svensk barockstol från mitten av 1700-talet och frambocken från ett mer Norskt formspråk. Stolryggen härrör från övergången mellan barock och rokoko, och har rokokons svängda form, som gör stolen mycket sittvänlig då den följer svanken. Stolen är robust i sin konstruktion och lätt att renovera, vilket gör den lämplig för dagligt bruk som matgrupp.
Vi har tillverkat en ny modell barockstolar och barockkarmstolar efter en kunds önskemål, till hjälp hade vi bildexempel på 1700-talsstolar av Stockholmstyp och vi fick friheten att rita och konstruera efter detta, samt lägga till och dra ifrån så att de fick rätt höjd, sittkomfort och harmoni i linjerna, så de är inte exakta 1700-tals kopior, men starkt inspirerade av originalstolar för att de skall kännas tidsenliga. Barockstolen är fotograferad med ett på tejpat tyg, det tyget som kunden skall ha blev försenat i coronatiderna, så stolarna kläs på plats, dessutom så duggregnade det så det får eventuellt bli nya bilder, det är bäst ljus utomhus när man inte har en fotostudio.
Gyllenläder 104, har ritats av Mikael Klarström, även mönstret på skinnet. Stolen är inspirerad av stolar från det tidiga 1700-talet, men har anpassats i måtten, till dagens standard. Ryggen är ganska rak, så stolen kanske inte lämpar sig som matsalsmöbel, utan är mer tänkt som ett dekorativt inslag i ett rum. Gyllenlädret tillverkades av en norsk konstnärinna, som troligen är pensionerad sedan länge, så vi vet inte om det går att få tag på liknande skinn i dagsläget. Vi har även gjort en karmstolsvariant av stolen (ritning), som finns på Rømskogs kommun i Norge tillsammans med en praktspegel, men vi saknar tyvärr bilder.
Barockkarmstolen har hämtats från en bok, efter kundens önskemål, då stolen inte gick att köpa någon annan stans. Bakom stolen ligger ett enormt bildhuggeriarbete som präglade det tidiga 1700-talet, då Sverige var en stormakt i Europa. Trots sitt ålderdomliga formspråk, så är stolen ganska bekväm att sitta och läsa en bok i. Stolen är ingen exakt kopia, eftersom vi inte har gjort några mätningar på originalet, utan den är ritad för hand av Morgan Klarström, efter bilder.
106 är en köksstol inspirerad av Norsk allmoge. Stolen är mycket robust och naturkänslan påtaglig med den oljade ytan, stolen är tillverkad helt i naturmaterial och det maffiga handskurna barockornamentet är ett dekorativt inslag.
Torgan är produkten av ett sammarbete mellan konstnären Thore Andersson och snickaren Morgan Klarström, där Thore ritade och Morgan utförde jobbet. Stolen är främst tänkt som ett dekorativt inslag i ett rum, men vi har även tillverkat stolar utan förgyllning, lämpade som sittmöbel, stolen är dock lite obekväm med traditionellt låg sitthöjd och spikrak rygg.
På 70- 80-talet tillverkade vi fler modeller av Karl Johan, men vi har inga bilder. Karmstolen är tillverkad för att komplettera en kunds möbelgrupp med vanliga stolar. Karmstolen fanns inte i verklighet, så vi fick rita modellen med matsalsstolarna som riktlinje. De ljusa Karl-Johan möblerna borde passa även en modern publik, men de brukar bli lite dyra att tillverka på grund av den avancerade ryggbrickan.
Vi har tillverkat en del modeller med allmogestolar, främst i början av 90-talet, då allmogen var på mode, men det finns även i dag många som känner sig dragna till den ursprungliga och ombonade känslan som dessa möbler ger. Främst så har vi tillverkat så kallade fryksdalsstolar, men har tyvärr inga bilder, utan endast ritningar och mallar på vår modell.
Kunden med bordet beställde en sittbänk, som helst skulle vara av samma parti virke som bordet. Det blev samma ytbehandling som bordet, men det är svårt att få exakt samma styrka på lasyrer/oljebets när man inte målar möbler samtidigt. Sittbänken är måttbeställd för att passa till ett bord.
Ibland kopierar vi stolar, främst antika. Det går exempelvis att göra exakta, eller modifierade kopior av dyra antika stolar, som man vill skydda från slitage, eller komplettera med fler stolar av en modell som är omöjlig att få tag på.
I januari 2012 har vi tillverkat en kopia av en gammal gustaviansk karmstol, åt en kund, som ville ha en kopia av en stol som kundens far hade gjort i mitten av 1900-talet.
Kopiering av en barockstol till en kund som ville ha åtta stycken nya efter en antik modell. Svarvningen är medelsvår och bildhuggeriarbetet har relativt hög svårighetsgrad. För att få riktig snitts på lejonhuvudena så övar man upp sig på ett par bitar i lind innan de 16 benen snidas. Bilden till vänster visar hur de kopierade stolarna blev.
Vi hjälpte en tapetserare att tillverka en kopia av en stol åt en kund som tapetseraren hade.
På 90-talet gjorde vi två emmastolar åt en kund efter en gammal modell, vår dåvarande tapetserare Arne Johansson (Baumachs efterträdare) gjorde tapetserararbetet. Arbetet var omfattande och vi lovade oss själva att inte göra fler stolar av den typen, Så den här stolen är bara ett exempel på vad vi kan göra.
Den här veckan så levererade vi kopiorna av 1700-tals och 1800-talsstolarna, det händer ofta att kunder vill ha moderna kopior av antika stolar, eftersom de håller att sitta på, till skillnad från de äkta antika stolarna som är ömtåliga.
Fredag den 14 oktober
En kund ville ha en trädgårdsmöbel med två bord och tolv stolar efter en modell som Anders Zorn ritade. Möblerna ritade han inspirerad av äldre allmogemöbler. De är liksom alla äldre möbler inte mönsterskyddade och har tillverkats i en mängd olika varianter av flera möbelsnickare runt om i landet.
Vi ritade en variant där ryggbrickan är lite mer lodrät och bekväm än på originalet som har en starkt lutande ryggbricka som gör stolen obekväm, anledningen till att den tillverkades så på den tiden var att man då utnyttjade virket bättre.
Maj 2019
Pris Stol: 2.950 :-
Pris Bord: 9.100:-
Mikael Klarström Medlem i Mästarregistret.
Möbelsnickarmästare No: 016/03-20248
Träbildhuggarmästare No: 22095
När ni frågar om priset på en möbel så skickar vi en offert, och om ni vill beställa så skickar vi en orderbekräftelse. Möbeln betalas vid leverans, handpenning förekommer när priset är högt, eller när materialet är extra dyrt. Möblerna betalas oftast via bank (faktura) vid leverans. Mindre summor kan betalas kontant eller med Swish: 070-6823206. Alla priserna på hemsidan är inklusive moms. Ytbehandling (standard) ingår, men kostnad för stoppning och tyg tillkommer. Fraktkostnad + emballage tillkommer, om man inte hämtar möblerna hos oss.