Vi tillverkar olika typer av stolar, även efter önskemål. Här är några av våra övriga modeller.
Priserna är inklusive moms. Ytbehandling ingår i priset, men tapetserararbete och tyg tillkommer se nedan.
Färgen (färgkoden) på stolarna kan ni tillexempel bestämma hos en lokal färghandlare. Det finns många exempel på ytbehandling läs mer under fliken Färg och Tyg.
Vi har tillverkat stolar av olika typer, med stilmässigt ursprung från medeltiden och framåt, många modeller har modifierats och ändrats för att bättre passa kundernas smak och önskemål på mått, de är inga exakta kopior, även om vi även gjort sådana, när man inte vill slita på originalen, eller där antalet stolar är för få för att bilda en matgrupp, av stolar som inte längre tillverkas. Vi har här valt att dela upp stolarna efter huvudtyper, för att göra det hela mer överblickbart. Siffor/bokstavskombinationerna som förekommer på några modeller har sitt ursprung från ritningar, det är arbetsnummer som modellerna fått innan de har döpts. Vissa stolmodeller återfinns även under fliken interiörer, där även borden visas. Kunderna har även möjlighet att påverka utseendet på stolarna (skapa nya modeller), men då kan priset behöva justeras en aning.
Vi har inte tillverkat så många stolar med modernt utseende, mest beroende på att det är svårt att konkurrera med massproducerade, och importerade stolar, men några modeller har det blivit och fler skall ritas så småningom.
Vi kan tillverka barstolar utifrån alla våra stolsmodeller, sitthöjden kan anpassas till en bardisk 110 cm hög, eller till köksö med höjden 90 cm, eller alla mått där emellan. Normala matbord har höjden 75 cm. Tala om hur högt ert bar-bord är så anpassar vi höjden på stolarna, sitthöjd = bordets höjd – 30 cm.
De här stolarna hör oftast ihop med de gustavianska stolarna, där kunderna har velat ha ett par karmstolar som komplement till en matgrupp. Det går att få karmstolar tillverkade för varje sorts gustaviansk matsalsstol, för att matcha ornament och andra detaljer. Fler modeller är möjliga att ta fram än de som finns här, det är bara ni frågar oss, och diskuterar fram en ny modell som passar er.
Vi har gjort en mängd olika stolmodeller, men då främst så kallade kompletteringsmöbler, där kunder har velat ha fler stolar av en antik stol. Här har vi med vår modell, en form av stol som i folkmun kallas ”bondrokoko”, även om de på 1760- och 70-talet främst hörde hemma i högre ståndsmiljö, senare har det blivit en populär stoltyp hos gemene man, mycket på grund av att den är den mest sittvänliga av alla klassiska stolar, stolen är helt formad efter ryggens krökning, som ger stöd för svanken, det är en stol som man inte tröttnar på när man sitter länge vid ett bord. Vår modell har fått lite högre sitthöjd och djup i sitsen, för att passa dagens mått. På 1700-talet var stolarna oftast målade i starka färger, men i våra dagar är det vanligast med brutet vitt, eller betsat i brunt. Stolarna är hantverksmässigt tillverkade, bland annat så är frambenen, och den svängda delen av bakbenen hyvlade för hand, med spånhyvel, och profilerna och ornamenten är snidade med bildhuggarjärn, helt utan fräsmaskiner.
Jugendstolar fick en renässans på 2000-talet, och då i synnerhet den stramare sorten, som även passar in i en avskalad modern miljö, samtidigt som de ger en mer traditionell hantverkskänsla, Jugendstilen har sitt ursprung i det sena 1800-talets England och var en rörelse och protest mot industrialiseringen, där man ville röra sig tillbaka mot naturen, och det är därför som man ofta kan se ornament med naturmotiv på Jugendmöbler. Jugendstilen har djupa traditioner i Arvikatrakten, där Bröderna Eriksson, som lärde sig snickeri- och bildhuggaryrkena nere i Tyskland och Frankrike i slutet av 1800-talet, tillverkade möbler i sammarbete med Rackstadkolonin och de ledande arkitekterna i Sverige på den tiden, läs mer Rackstadmuseet. . Kunskaperna har gått i arv från mästare till elev hos många snickare i bygden.
Barockstolar är ofta rikt ornamenterade med avancerade bildhuggeriarbeten, vilket gör dem ganska kostbara, men är ofta en intressant utmaning för bildhuggaren. Som hela möblemang kan de kännas ganska tunga och mastiga, men som ett dekorativt inslag kan de passa väl in i en modern miljö, för att bryta och balansera mot det sterila och kalla. Matsalsstolen Barock 110, är dock ett undantag, med sin lättare konstruktion, den passar in lite överallt. Bild från, Von Echstedtska Gården, en genuin barockmiljö i närheten.
På 70- 80-talet tillverkade vi fler modeller av Karl Johan, men vi har inga bilder. Karmstolen är tillverkad för att komplettera en kunds möbelgrupp med vanliga stolar. Karmstolen fanns inte i verklighet, så vi fick rita modellen med matsalsstolarna som riktlinje. De ljusa Karl-Johan möblerna borde passa även en modern publik, men de brukar bli lite dyra att tillverka på grund av den avancerade ryggbrickan.
Vi har tillverkat en del modeller med allmogestolar, främst i början av 90-talet, då allmogen var på mode, men det finns även i dag många som känner sig dragna till den ursprungliga och ombonade känslan som dessa möbler ger. Främst så har vi tillverkat så kallade fryksdalsstolar, men har tyvärr inga bilder, utan endast ritningar och mallar på vår modell.
Ibland kopierar vi stolar, främst antika. Det går exempelvis att göra exakta, eller modifierade kopior av dyra antika stolar, som man vill skydda från slitage, eller komplettera med fler stolar av en modell som är omöjlig att få tag på.
I januari 2012 har vi tillverkat en kopia av en gammal gustaviansk karmstol, åt en kund, som ville ha en kopia av en stol som kundens far hade gjort i mitten av 1900-talet.
Kopiering av en barockstol till en kund som ville ha åtta stycken nya efter en antik modell. Svarvningen är medelsvår och bildhuggeriarbetet har relativt hög svårighetsgrad. För att få riktig snitts på lejonhuvudena så övar man upp sig på ett par bitar i lind innan de 16 benen snidas. Bilden till vänster visar hur de kopierade stolarna blev.
En kund kontaktade oss och ville ha en exakt 1700-talskopia av en gustaviansk stol, för att få en möbel med äkta 1700-tals känsla, trots att stolen är nytillverkad och därför mer hållbar än en 200 år gammal stol. Kunden skulle måla stolarna själv med äkta linoljefärg.
Taserudsmöbler
Va: Högvalta
67192 Arvika
Telefon: 070–3341093
Epost: post@taserudsmobler.se
När ni frågar om priset på en möbel så skickar vi en offert, och om ni vill beställa så skickar vi en orderbekräftelse. Möbeln betalas vid leverans, handpenning förekommer när priset är högt, eller när materialet är extra dyrt. Möblerna betalas oftast via bank (faktura) vid leverans. Mindre summor kan betalas kontant eller med Swish: 070-6823206. Alla priserna på hemsidan är inklusive moms. Ytbehandling (standard) ingår, men kostnad för stoppning och tyg tillkommer. Fraktkostnad + emballage tillkommer, om man inte hämtar möblerna hos oss.