Färg och tyg

Ni kan välja vilket tyg ni vill ha på möblerna, även något ni köpt någon annan stans, eller har tillverkat själva. Det går att välja tyger hos vår tapetserare, eller i en lokal tygaffär. Det önskade tyget kan skickas till oss. Här är två exempel på möbeltyger som tillverkas i Arvika Klässbols Linneväveri, samt Bogesund som tillverkar tyger i ull mm. Vill ni enbart köpa tyger så kan ni beställa direkt från tillverkaren, klicka på deras länk.

Tapetserare

Ni kan själva välja vilken tapetserare ni vill ha, (eller stoppa själv,) men de vi samarbetar med är:  Linnehaget.

Priserna kan variera hos tapetserarna, liksom val av tyg och material mm. Man kan räkna med en kostnad/sits där det vanligaste priset ligger på ca 600 kr inklusive moms.

Thumbnail Image 1

Tapetserare, skicklig, hög kvalitét. Har en fin butik/verkstad i centrala Arvika med mängder av tygprover mm.

Medlem i Sveriges Tapetserarmästare.

Helena Hellström är nybliven Mästare och skall ta emot sitt mästarbrev i Blå hallen November 2019.

Artikel NWT

Möbeltyger

Här är tre exempel på tillverkare av tyger som är populära och som ofta passar till våra möbler. Det går givetvis att välja helt andra tyger hos en tapetserare, eller från annat håll. Se även möbeltyger Linnehaget.


Klässbols linneväveri

Väveriet har gamla anor och är ett familjeföretag som drivits i flera generationer i Klässbol strax söder om Arvika.

De här Möbeltygerna från Klässbols Linneväveri AB är tillverkade i hellinne och finns i 140 cm-vara. På deras hemsida finns fler tyger: Klässbols Linneväveri

Placeholder image

Bogesunds väveri.

Bogesunds väveri väver bland annat utmärkta möbeltyger i ull.

Bogesunds Väveri grundades 1934 och ligger i i Ulricehamn. Hemsida

Placeholder image

Växbolin väveri

Växbolin är ett väveri som startade 1989 i Växbo. De väver delvis möbeltyger i metervara i 100% lin.

Hemsida

Placeholder image

Birgitta Nordström

Birgitta Nordström tillverkar bland annat dessa möbeltyger, där varpen är av bomull och där inslagen är av ull och lin. Birgitta tillverkar även mycket annat handvävt. Birgittas vävateljé.

 • Blomman Blå
 • Blomman Grön
 • BlommanRöd
 • Medaljong Blå
 • Medaljong Grön
 • Medaljong Röd
 • Kypert Blå
 • Kypert Grön
 • Kypert Röd
 • Rutan Blå
 • Rutan Grön
 • Rutan Röd
 • Blomman Blå
 • Blomman Grön
 • BlommanRöd
 • Medaljong Blå
 • Medaljong Grön
 • Medaljong Röd
 • Kypert Blå
 • Kypert Grön
 • Kypert Röd
 • Rutan Blå
 • Rutan Grön
 • Rutan Röd

Färger

Ni kan välja vilken färgnyans ni vill, kanske genom att välja nyansen i er lokala färgaffär. Tala bara om vilken färgkod som ni vill ha.

Färgnavigator

Det går även att välja färgkod på den här hemsidan till höger :https://ncscolour.com/ Man väljer kulör genom att vrida på färghjulet och sedan välja nyanser på den triangelformade skalan. På färgprovet ser man då färgen och färgkoden.

Placeholder image

Färgtyper, standardfärg

För ca 10 år sedan slutade man succesivt att tillverka lösningsmedelsbaserade alkydoljefärger, som ger ett enastående bra resultat vid handmålning, men insåg att många yrkesmålare föredrog de traditionella färgerna, och därför fortsätter man nu att tillverka alkydfärgerna så länge det finns efterfrågan. Jotun Lady Classic 40 är en sådan färg, men den tillverkas nu enbart i glans 40, (tidigare målade vi ofta i glans 15.) De moderna vattenbaserade ”olje”-färgerna, lämpar sig inte lika bra för handmålning av främst stolar som kräver mycket tid, kanske en halvtimma i anspråk, den vattenbaserade färgen torkar för snabbt och resultatet blir sämmre. En sådan färg är Jotun Lady Supreme Finish, men den ger ändå ett hyffsat resultat och är ett alternativ när man vill ha sidenmatt glans och accepterar att penseldragen syns lite mer. Det finns även mer färgäkta plastfärger som inte gulnar, men där är det omöjligt att penselstryka färgen om man vill ha ett godtagbart resultat. Vi handstryker alltid sista lagret färg, men sprutmålar de övriga lagren.

Handmålat, traditionella färger.

Handmålade möbler kan även målas med traditionell, äkta linoljefärg, som torkar långsamt, vilket gör målningen lite dyrare. Tre bra fabrikat är Gysinge, Ovolin och Kulturhantverkarna. Vi utför även allmogemålning och laseringar i flera skikt där färgnyanserna i de olika skikten spelar mot varandra, exempelvis kan man måla en mörkare blå lasyr ovanpå en ljusare nyans mm. Ovolin är ett företag som säljer äggoljetempera, en miljövänlig traditionell färgtyp som vi vid enstaka tillfällen använder när kunderna så önskar, nackdelen är den torkar snabbt så ytan blir inte helt perfekt. Även enklare guldläggning och målning med guldfärg förekommer, dock ej äkta förgyllning. Shabby chic, där möbeln får ett naturligt slitet, men ändå fräscht utseende med hantverkskänsla förekommer, dock inte grov antikbehandling.

Placeholder image

Shabby Chic, färg + olja

Vi tillverkade en möbelgrupp av modell Värmlandskrysset och gjorde en modern ytbehandling som kallas Shabby Chic, fast vi gjorde en variant som var lite mildare, baserat på en egen lasyrblandning med danish oil, som oljebas. Vi grundmålade och efterbehandlade även möbeln med danish oil, och gjorde en finslipning med sandpapper kornstorlek 400, vilket gav en mycket behaglig och naturlig yta, med hantverkskänsla. Tyget är ett Klässbolstyg, Bolster mellanrand blå.

Placeholder image

Osmo oljebets + Osmo hårdvaxolja.

På senare år så har vi ofta behandlat möbler med Osmo oljebets och hårdvaxolja, färgen är tunn och lätt att arbeta med då torktiden är något längre än vattenbaserade färger. Egenskaperna liknar i viss mån linoljetempera, både i utseende och när det gäller sättet att arbeta på, torktiden är dock snabbare än för linoljetemperan som behöver 1–2 veckor för att torka. Ytan blir laserande, så att trädstrukturen lyser igenom, och går att få i olika färgnyanser, exempelvis så kan man få en ädelträkänsla i ask och ek.

 
Placeholder image 

Lack och bets

Oftast så behandlar vi möblerna med en lack som skyddar trät. Det går att ändra träets färgnyans med bets, och kunden kan välja vilken nyans som ytan skall ha. På Herdins hemsida kan ni finna mer information om bets. På Ernst.P AB hemsida så kan ni läsa mer om lacker och olja. Vi brukar som standard använda Saphir Miljölack 2-komp matt , men använder ibland även Schellack som vi efterbehandlar med Danish Oil.

Herdins betser

Herdins betser kan blandas till önskad nyans, där kunden kan få den färgnyans man önskar. Betserna blandas efter färgprov. Det går givetvis även att använda originalfärgerna och välja styrka på färgen, genom mängden bets som blandas i vatten.

Placeholder image

Kontaktinformation.

Taserudsmöbler

Va: Högvalta

67192 Arvika

Telefon:  070–3341093

Epost: post@taserudsmobler.se

 

Betalningsinformation.

När ni frågar om priset på en möbel så skickar vi en offert, och om ni vill beställa så skickar vi en orderbekräftelse. Möbeln betalas vid leverans, handpenning förekommer när priset är högt, eller när materialet är extra dyrt. Möblerna betalas oftast via bank (faktura) vid leverans. Mindre summor kan betalas kontant eller med Swish: 070-6823206. Alla priserna på hemsidan är inklusive moms. Ytbehandling (standard) ingår, men kostnad för stoppning och tyg tillkommer. Fraktkostnad + emballage tillkommer, om man inte hämtar möblerna hos oss.

Klassiskt Möbelhantverk

Placeholder image

 

Mikael Klarström

Medlem i Mästarregistret. Möbelsnickarmästare No: 016/03-20248

Träbildhuggarmästare No: 22095

 

Katalog PDF

Placeholder image