Klassiskt möbelhantverk
Vi tillverkar ofta borden så att de utseendemässigt passar med stolarna. Borden är oftast 110 x 160 cm, vilket är anpassat till sex stolar. Varje extraskiva är 50 cm bred, vilket ger utrymme för en extra stol på långsidan (Vissa specialbord kan kräva en bredd på 55-60 cm). Man kan även få de mått som man själv önskar att ha på bordet, eftersom alla bord tillverkas individuellt, och hantverksmässigt. Har man egna idéer, så kan man visa en bild eller ritning. Önskemål på material, färg och ytbehandling är också anpassat efter era önskemål.
Här är några typer av standardbord som vi tillverkar. Ni kan även se borden på fotografi under Interiörer.
Standardborden finns i en rektangulär och en oval variant, de kan även ha ”lövskärning” bladstav i sargen, eller sakna ornament i sargen, beroende på vilken gustaviansk stol de skall passa till. Ornamentiken matchas alltid så att möbeln blir till en enhet, men det går givetvis även att beställa bord utan stolar.
Standardborden har en skiva i lamell, som är en flera hundra år gammal typ av material, som har en massiv kärna av trä som fanerats i två skikt på vardera sida. Vi använder aldrig MDF, som är fanerad tjock papp, om inte kunden själv kräver ett sådant material.
De här borden syns bäst under fliken Interiörer.
Många bord är specialbeställda efter kundens önskemål på mått och utseende, här följer några exempel.
Gustavianska bord Vi kan även göra gustavianska bord efter egna önskemål på mått och material mm, flera sådana bord finns under fliken interiörer, men här finns ett exempel på ett måttbeställt bord, tillverkat i massiv ek, ett mycket hållbart material, som varit populärt i möbler de senaste åren. Bordet har en fast massiv skiva, där en extraskiva kan hängas på utdragbara träreglar, vid ena gaveln. Bord med massiva skivor kan inte vara delbara på mitten, på grund av rörelser i materialet.
I november 2014 gjorde vi ett stort bord som skulle passa till 14 stolar av modellen Värmlandskrysset. Bordet blev så stort att vi var tvungna att ha åtta ben på bordet, med tre extraskivor emellan när man dragit isär bordreglarna i max-läge.
En kund ville beställa ett stort gustavianskt bord med stolar, och vi fick räkna ut lämplig placering av benen på bordet, med utgångspunkt att varje stol behöver ca 56 cm för att det skall bli bekvämt att sitta vid bordet.
Kunden ville ha bordet i halvblank svart färg, vilket är vackert, men samtidigt känsligt för damm och repor.
Diametern på bordet är 150 cm. + en extraskiva.
Bordsskivan är i ask som har behandlats med oljebets + hårdvaxolja
Betsad och lackad björk
Pris: 12.500:-Lantbord har varit efterfrågade de senaste åren, ofta i antik fransk stil, men även sådana som passar in i en mer modern miljö.
En kund beställde ett bord med egna mått och med spetsade ben som ger ett renare intryck, lite modernt fast samtidigt med en antik känsla med den handhyvlade bordsskivan. Trävirket är ask som har behandlats med vit Osmo oljebets, som sedan slutbehandlats med matt Osmo hårdvaxolja två gånger.
En kund ville ha ett Franskt lantbord i ask, laserat med linoljetempera och oljat med linolja. Kunden bestämde själv måtten och antal lådor, och skickade en grovskiss på bordet.
Bordet har en massiv skiva av ask som har ytbehandlats med Osmo hårdvaxolja vit, det finns även en extraskiva som kan fästas på reglarna på kortsidorna av bordet. Underredet har målats med Lady Supreme 7613 Northern Mystic. Bordets mått är höjd 75 cm, bredd 100 cm, längd 220 cm.
Tillverkat i massiv ask och ytbehandlat med osmo hårdvaxolja
Vi gjorde ett gediget (franskt) lantbord, med handhyvlad bordskiva i ask. Benen är extra svulstiga och grova, en krävande manuell svarvning. Bordet har behandlats två gånger med svart Osmo oljebets och har sedan oljats två gånger med Osmo hårdvaxolja. Hantverkskänslan blev påtaglig.
Det ljusa bordet är enbart oljat med Osmo hårdvaxolja.
Pris: 17.800:-
Handhyvling: 2000 kr extra
Bordet är 220 cm långt, det längsta måttet vi kan ha på fasta skivor, vi har gjort längre tidigare, men de blir för tunga att hantera. Bordet går att förlänga med extraskivor på ändarna, skivorna läggs på utdragbara reglar och har en kontraprofil i skarven, på undersidan finns ett beslag som drar ihop skivorna emot varandra så att det blir stabilt.
Några kunder vill ha bastanta bord, med grova ben och tjock skiva. Oftast så brukar vi endast bygga upp kanten på bordskivan så att den ser tjockare ut, för att inte borden skall bli för tunga.
Gustavianskt matbord med grova dimensioner. En kund ville ha ett matbord med dubbelt så tjock bordskiva och grova ben för att ge bordet ett mer bastant utseende. Kombinationen med grova ben och en tjock bordskiva i ek blev lyckad och balanserad. Kombinationen med en lackad bordskiva och ett målat utseende gav bordet ett modernt utseende.
Bord blomkrysset grovt. Ett grovt bord med bastant utseende, grova ben och tjock skiva.
En kund beställde ett stort bord 300 cm med åtta ben i grundutförande, som går att förlänga till 600 cm med sex stycken extraskivor som placeras på justerbara bordreglar emellan de båda borden. Bordregeln är förstärkt och försedd med ett nedfällbart stödben i metall mitt under bordet som används när fler än tre extraskivor används.
Pris: offert
Vi har tillverkat flera bord i modern design, men eftersom vi har ett begränsat antal moderna stolmodeller, så har det främst rört sig om beställningar av bord med specialmått, som skall pass ihop med stolar som kunden köpt på annat håll. Det har främst varit populärt med en modern form av slagbord, tillverkade av lamell, i stället för möbelhandelns MDF. Vi kan även erbjuda mer fantasifulla bord om kunden har egna idéer mm.
Masurbord, modernt, tillverkades åt en kund som ville ha ett modernt bord i massiv masurbjörk, ett exklusivt material med mycket högt kilopris. Bordet är delbart på mitten för att kunna lägga i extraskivor.
Vi har tillverkat en hel del allmogebord, främst slagbord och bockbord. Slagbord passar även utmärkt till rokokostolar och gustavianska stolar, då det var denna typ av bord man främst använde på den tiden. Våra standardbord som går att dra isär och förlänga med extraskivor är en betydligt modernare företeelse. Slagborden är tillverkade i massivt virke i en konstruktion som tillåter rörelser i bordskivorna utan att de slår sig nämnvärt, och mittendelen kan även förses med lådor. Bockborden har en ännu längre historia bakom sig och är även de tillverkade av massivt virke. Konstruktionen är mycket stabil och robust och lämpar sig främst som bord i kök, gillestugor och restauranger mm.
Vi tillverkade ett specialbeställt bord efter kundens skisser och enligt samma snillrika konstruktion som ett 1700-talsbord som kunderna har. De ville ha samma konstruktion fast ett annat utseende och storlek, bordet tillverkades i massiv björk, förutom den dolda linsformade mittenplattan under bordsskivan. Extraskivorna ligger under huvudskivan normalt, men dras ut på reglarna och får stöd från den löst liggande huvudskivan som styres rätt i det rektangulära hålet av en regel under skivan.
Bordet är lackat.
Pris: 20.500:-
Vi har tillverkat en mängd olika slagbord, här är några exempel.
Standardmått 110*180
Pris: 14.900:-
Standardmått 110*180
Pris: 18.500:-
Vi fick förfrågan på ett slagbord i fransk stil, Mikael ritade ett förslag och kunden beställde.
Bild före ytbehandling
Det här är innehållet i P-taggen
En kund ville ha två halvmånebord under fönstren som skall kunna bli runda matbord vid festligheter. Nu hänger extraskivan ned då linoljefärgen måste torka några månader, sedan kan man vända på lamellgångjärnen så att extraskivan kan fällas ovanpå den andra skivan. Ett extra fjärde ben på halvmånebordets baksida kan dras ut när man vill ha ett runt bord. Stolarna är av modell åttan, penselmålade i äkta linoljefärg, sitsarna stoppade av Linnehaget.
Pris: 13.700:-
Kunden ville ha ett gustavianskt halvmånebord med en extraskiva för att kunna utnyttja utrymmet maximalt i lägenheten. Kundens idé var utmärkt och bra, men vi har aldrig sett eller gjort en sådan konstruktion så vi skissade på ett par alternativa konstruktioner som skulle lösa problemet med att lösa kundens önskemål på funktion. Det blev en modern lösning med moderna beslag, då vi inte kunde lösa det med en 1700-talskonstruktion. Lösningen blev att tillverka ett bord med tre ben, bordet ser ut som ett halvmånebord när det står intill väggen hopfällt och man kan fälla upp slagskivan som på ett normalt slagbord för att få ett nästan runt bord, och när man vill sitta fler personer runt bordet så kan man lägga i en extraskiva för att få ett ovalt bord. Vi hittade en extra kort bordregel och vikbara konsoler hos Häfele som löste konstruktionen.
Pris: 15. 900:-
Vi tillverkade ett bord i 1800-talsstil med diametern 130 cm och fyra extraskivor a 60 cm. Det hålls samman traditionellt med bordreglar i trä som kilas fast när man lägger i extraskivorna. Bordet målades i linoljefärg grön umbra 15% och kanterna på skivorna samt de svarvade profilerna slipades lätt och behandlades med linoljetempera för att bordet skulle få ett lätt antikt utseende, ytorna skall få åldras naturligt. Eftersom bordsskivorna är tillverkade i massiv björk, så har vi lämnat en springa i sargerna eftersom de är notade i skivan som sväller och krymper beroende på luftfuktighet/årstid.
Pris: 21 900 kr
Instruktioner montering av bordreglar.
tisdag den 26 november 2019.
Vi tillverkade ett Björkfjärdenbord där kunden ville ha bandfläta på sargen och fleuron på benen, bordet skall exporteras till Frankrike.
De gustavianska borden går att förlänga och det ingår två extra skivor med sarg som standard. Bordskivorna till dessa delbara bord görs i skivmaterial (lamell) för att de inte skall röra sig. Lamell är massivt virke som fanerats på bägge sidor, en mycket gammal teknik, många möbler från 1700-1800 talet är fanerade. Ytan blir stabil och plan, men kanske lite livlös, men med hög kvalité. Fabrikstillverkade möbler är nästan uteslutande fanerade, eller laminat, men då på billigare grundmaterial som board eller spånplatta. Dessa material använder vi bara om kunden vill ha en lite billigare produkt, men det är inget vi rekommenderar, eftersom den långsiktiga hållbarheten blir sämre och möblerna svåra att renovera.
En limfog av fura har spärrfanerats och fanerats med högklassigt björkfaner.
Om skivorna skall vara i massivt virke så måste de ha ett fast mått. Slagborden däremot tillverkas alltid i massivt virke. Massivt virke innebär att träets naturliga rörelser gör sig gällande. Det sväller på bredden vid högre luftfuktighet och krymper när det är torrt. Dessutom kan ytan bli lite svagt vågig som på många antika allmogemöbler. Trots vissa tekniska nackdelar så är dock massiva skivor hållbara i generationer, för de kan slipas om och renoveras nästan hur många gånger som helst och träets naturliga struktur, kvistar och mönster kommer fram.
Mikael Klarström Medlem i Mästarregistret.
Möbelsnickarmästare No: 016/03-20248
Träbildhuggarmästare No: 22095
När ni frågar om priset på en möbel så skickar vi en offert, och om ni vill beställa så skickar vi en orderbekräftelse. Möbeln betalas vid leverans, handpenning förekommer när priset är högt, eller när materialet är extra dyrt. Möblerna betalas oftast via bank (faktura) vid leverans. Mindre summor kan betalas kontant eller med Swish: 070-6823206. Alla priserna på hemsidan är inklusive moms. Ytbehandling (standard) ingår, men kostnad för stoppning och tyg tillkommer. Fraktkostnad + emballage tillkommer, om man inte hämtar möblerna hos oss.