Placeholder imagePlaceholder image

Fler stolar

Fler stolar

Klassiskt möbelhantverk

Övrigt stolsortiment

Vi tillverkar olika typer av stolar, även efter önskemål. Här är några av våra övriga modeller.

Priser

Priserna är inklusive moms. Ytbehandling ingår i priset, men tapetserararbete och tyg tillkommer se nedan.

Färg eller bets

Färgen (färgkoden) på stolarna kan ni tillexempel bestämma hos en lokal färghandlare. Det finns många exempel på ytbehandling läs mer under fliken Färg och Tyg.

 
Placeholder image 

Tapetserararbete

Kostnad för Stoppning, klädsel och tyg tillkommer på stoppade möbler. Priserna varierar beroende på vilken tapetserare man väljer och vilken kvalitet man vill ha på material och tyg. Ni kan välja en egen tapetserare, men vi samarbetar med Linnehaget Tapetserarverkstad.

 

Tyger

Tyget kan ni beställa hos tapetserarverkstaden, eller skicka till oss. Handvävda tyger kan ni köpa eller beställa av väverskan, Birgitta Nordström. Möbeltyger Klässbols Linneväveri har även de möbeltyger som passar till stolarna och Bogesunds väveri väver bland annat utmärkta möbeltyger i ull. Färgen (färgkoden) på stolarna kan ni tillexempel bestämma hos en lokal färghandlare.

 

Fler stolsmodeller, mer information.

Vi har tillverkat stolar av olika typer, med stilmässigt ursprung från medeltiden och framåt, många modeller har modifierats och ändrats för att bättre passa kundernas smak och önskemål på mått, de är inga exakta kopior, även om vi även gjort sådana, när man inte vill slita på originalen, eller där antalet stolar är för få för att bilda en matgrupp, av stolar som inte längre tillverkas. Vi har här valt att dela upp stolarna efter huvudtyper, för att göra det hela mer överblickbart. Siffor/bokstavskombinationerna som förekommer på några modeller har sitt ursprung från ritningar, det är arbetsnummer som modellerna fått innan de har döpts. Vissa stolmodeller återfinns även under fliken interiörer, där även borden visas. Kunderna har även möjlighet att påverka utseendet på stolarna (skapa nya modeller), men då kan priset behöva justeras en aning.

 

Moderna stolar

Vi har inte tillverkat så många stolar med modernt utseende, mest beroende på att det är svårt att konkurrera med massproducerade, och importerade stolar, men några modeller har det blivit och fler skall ritas så småningom.

 

Kyrkviken, en stol i tiden.

Vi har ritat och utvecklat en modern stol med sadelgjord i ryggen och på sitsen, eftersom 1950-talets formspråk just nu är på modet. Det är ingen exakt kopia av någon stol utan den har vissa idéer och ett ”formspråk” inspirerat av flera moderna stolar. Vi kan även tillverka passande måttbeställda bord till stolarna, som smälter in i en modern miljö. När det gäller de här stolarna så ingår tapetserararbetet och sadelgjorden i priset, liksom möjligheten att välja färg på stolen och banden. Stolarna på bilden är tillverkade i körsbär och den målade i björk, men vill man ha ett dyrare trädslag som exempelvis valnöt så får kunden begära en offert. 

Pris: 4 800 kr

Ritning 

 
modern stol
 
stol sadelgjord
 

Freja

Den nya stolen "Freja", designad av Morgan 2014, är en exklusiv modern stol, i björk, med inslag av masurbjörk och valnöt.

 
modern stol
Freja

pris: 4.950:-

 

Högvalta

Högvalta, är en modell som Morgan Klarström har designat och tillverkat inför utställningen Högvalta Ting (Stolar med historia) Nov 2012.

 
högvalta stol
Högvalta

Pris: 4.200:-

 

Sunne

Sunne är framtagen inför en mässa vi deltog på i Sunne, den är en stram modern stol, med hög sittkomfort. Den svängda ryggbrickan i björk är dekorerad med kanter av ek.

 
modern stol sunne
Sunne

Pris: 2.800:-

 

Platon

Platon är en fantasifull stol, med en klassisk känsla och kvalité på hantverket och ornamentiken, men passar inte in i någon klassisk stil.

 
platon
Platon

Pris: 4.800:-

 

Barstolar

Vi kan tillverka barstolar utifrån alla våra stolsmodeller, sitthöjden kan anpassas till en bardisk 110 cm hög, eller till köksö med höjden 90 cm, eller alla mått där emellan. Normala matbord har höjden 75 cm. Tala om hur högt ert bar-bord är så anpassar vi höjden på stolarna, sitthöjd = bordets höjd – 30 cm.

 
barstol ek
Barstol Värmlandsstol

Stolen är tillverkad i massiv ek och kunden valde svart läder till sitsen, bänkhöjd 83 cm.

Pris: 3.450:-

 
klassisk barstol
Barstol Värmlandsstol

Blommor på benen, fotpinne i trä

Ritning  

Pris: 2.900:-

 
gustaviansk barstol
Barstol Värmlandskrysset

Kromad fotpinne

Pris: 3.450:-

 

gustaviansk barpall
Gustaviansk barpall

Pris: 2.400:-

 
barstol gustaviansk
Barstol Värmlandsstol

Pris: 2.950;-

 
barstol svart
Barstol Värmlandsstol

pris: 2.900:-

 
gustaviansk barstol
Barstol Robbin
 

Barnstolar

 

Vi har tllverkat ett antal barnstolar genom åren.

Barnstolar kostar lika mycket som en normalstor stol eftersom det är lika mycket arbete på barnstolar om inte mer.

 
gustaviansk barnstol
Barnstol Robbin
 
barnstol
Barnstol Lotus
 

Gustavianska karmstolar

De här stolarna hör oftast ihop med de gustavianska stolarna, där kunderna har velat ha ett par karmstolar som komplement till en matgrupp. Det går att få karmstolar tillverkade för varje sorts gustaviansk matsalsstol, för att matcha ornament och andra detaljer. Fler modeller är möjliga att ta fram än de som finns här, det är bara ni frågar oss, och diskuterar fram en ny modell som passar er.

 
gustaviansk karmstol
Gustaviansk Karmstol

Stolen passar främst till Lövstolar.

Pris: 7.400:-

 
karmstol
Gustaviansk karmstol Blomkrysset

Pris: 7.950:-

 

 
gustaviansk fotölj
Gustaviansk karmstol Lotus

Pris: 8.300:-

 
karmstol
Blomkrysset med karm

Pris: 7.150:-

 
gustaviansk länsstol
Gustaviansk karmstol, Haga

Pris: 7.650:-

 

Taburetter

Taburetter och sovrumspallar används ofta i hallar där man kan sitta tillfälligt och där en stol känns skrymmande. Vissa pallar har armleder som man kan ha nytta av om man vill använda armarna till hjälp när man reser sig upp.

 
gustaviansk sovrumspall
Gustaviansk sovrumspall

Pris: 3.150:-

 
taburett
Biedermeier-taburett
 
taburett jugendstil
Jugendtaburett, ett äpple

Pris: 3.550:-

 

Rokokstolar

Vi har gjort en mängd olika stolmodeller, men då främst så kallade kompletteringsmöbler, där kunder har velat ha fler stolar av en antik stol. Här har vi med vår modell, en form av stol som i folkmun kallas ”bondrokoko”, även om de på 1760- och 70-talet främst hörde hemma i högre ståndsmiljö, senare har det blivit en populär stoltyp hos gemene man, mycket på grund av att den är den mest sittvänliga av alla klassiska stolar, stolen är helt formad efter ryggens krökning, som ger stöd för svanken, det är en stol som man inte tröttnar på när man sitter länge vid ett bord. Vår modell har fått lite högre sitthöjd och djup i sitsen, för att passa dagens mått. På 1700-talet var stolarna oftast målade i starka färger, men i våra dagar är det vanligast med brutet vitt, eller betsat i brunt. Stolarna är hantverksmässigt tillverkade, bland annat så är frambenen, och den svängda delen av bakbenen hyvlade för hand, med spånhyvel, och profilerna och ornamenten är snidade med bildhuggarjärn, helt utan fräsmaskiner.

 
Card image cap
Bondrokoko

Betsad och lackad

Pris: 5.850:- 

 
Card image cap
Bondrokoko karmstol

Betsad och lackad

Pris: 7.400:- 

 
Card image cap
Bondrokoko allmogemålad

Pris: 7.100:-

 
Card image cap
Bondrokoko allmogemålad

Pris: 7.100:-

 

Jugendstolar

 
jugendstol
Jugendstol 112, ett äpple

Lackad björk

Pris: 2.800:-

 
karmstol jugend
Jugend karmstol, ett äpple

Pris: 6.750:-

 
stol
Jugendstol 109, Två äpplen

Pris: 3.250:-

 
äpplestol
Jugendstol 112, ett äpple

Mörkbetsad

pris: 2.800:-

 

Barockstolar

Barockstolar är ofta rikt ornamenterade med avancerade bildhuggeriarbeten, vilket gör dem ganska kostbara, men är ofta en intressant utmaning för bildhuggaren. Som hela möblemang kan de kännas ganska tunga och mastiga, men som ett dekorativt inslag kan de passa väl in i en modern miljö, för att bryta och balansera mot det sterila och kalla. Matsalsstolen Barock 110, är dock ett undantag, med sin lättare konstruktion, den passar in lite överallt. Bild från, Von Echstedtska Gården, en genuin barockmiljö i närheten.

 
Card image cap
 

Barockstol nr 110

Barockstol 110, ritade vi främst för den Norska marknaden, som ligger endast ett par mil väster ut. Stolen är lite av en hybrid, där vi har tagit ryggen från en traditionell Svensk barockstol från mitten av 1700-talet och frambocken från ett mer Norskt formspråk. Stolryggen härrör från övergången mellan barock och rokoko, och har rokokons svängda form, som gör stolen mycket sittvänlig då den följer svanken. Stolen är robust i sin konstruktion och lätt att renovera, vilket gör den lämplig för dagligt bruk som matgrupp.

 
barockstol
Barockstol 110

Pris: 3.950:-

 
matstol
Barockstol 110

Pris: 3.950:-

 

Barockstolar av 1700-tals modell.

Vi har tillverkat en ny modell barockstolar och barockkarmstolar efter en kunds önskemål, till hjälp hade vi bildexempel på 1700-talsstolar av Stockholmstyp och vi fick friheten att rita och konstruera efter detta, samt lägga till och dra ifrån så att de fick rätt höjd, sittkomfort och harmoni i linjerna, så de är inte exakta 1700-tals kopior, men starkt inspirerade av originalstolar för att de skall kännas tidsenliga. Barockstolen är fotograferad med ett på tejpat tyg, det tyget som kunden skall ha blev försenat i coronatiderna, så stolarna kläs på plats, dessutom så duggregnade det så det får eventuellt bli nya bilder, det är bäst ljus utomhus när man inte har en fotostudio.

 
Barockstol
Barockstol 1700

Pris:  6.050:-

Linoljefärg:  6.550:-

 
barockkarmstol
Barockkarmstol 1700

 Pris: 8.600:-

Linoljefärg:  9.400:-

 

Gyllenläder 104

Gyllenläder 104, har ritats av Mikael Klarström, även mönstret på skinnet. Stolen är inspirerad av stolar från det tidiga 1700-talet, men har anpassats i måtten, till dagens standard. Ryggen är ganska rak, så stolen kanske inte lämpar sig som matsalsmöbel, utan är mer tänkt som ett dekorativt inslag i ett rum. Gyllenlädret tillverkades av en norsk konstnärinna, som troligen är pensionerad sedan länge, så vi vet inte om det går att få tag på liknande skinn i dagsläget. Vi har även gjort en karmstolsvariant av stolen (ritning), som finns på Rømskogs kommun i Norge tillsammans med en praktspegel, men vi saknar tyvärr bilder.

Ritning överstycke

Ritning gyllenläder

Ritning frambock

 
barockstol gyllenläder
Gyllenläder 104

Pris gyllenläder: ? offert

Pris: 8.650:-

 

Barockkarmstol

Barockkarmstolen har hämtats från en bok, efter kundens önskemål, då stolen inte gick att köpa någon annan stans. Bakom stolen ligger ett enormt bildhuggeriarbete som präglade det tidiga 1700-talet, då Sverige var en stormakt i Europa. Trots sitt ålderdomliga formspråk, så är stolen ganska bekväm att sitta och läsa en bok i. Stolen är ingen exakt kopia, eftersom vi inte har gjort några mätningar på originalet, utan den är ritad för hand av Morgan Klarström, efter bilder.

 
barockkarmstol
Barockkarmstol

Pris: 19.300:-

 

106 allmoge

106 är en köksstol inspirerad av Norsk allmoge. Stolen är mycket robust och naturkänslan påtaglig med den oljade ytan, stolen är tillverkad helt i naturmaterial och det maffiga handskurna barockornamentet är ett dekorativt inslag.

Ritning  

 
allmogestol
106 allmoge

Pris: 3.750:-

 

Torgan

Torgan är produkten av ett sammarbete mellan konstnären Thore Andersson och snickaren Morgan Klarström, där Thore ritade och Morgan utförde jobbet. Stolen är främst tänkt som ett dekorativt inslag i ett rum, men vi har även tillverkat stolar utan förgyllning, lämpade som sittmöbel, stolen är dock lite obekväm med traditionellt låg sitthöjd och spikrak rygg.

 
torgan
Torgan

Pris: 5.950:-

 

KarlJohan stolar

På 70- 80-talet tillverkade vi fler modeller av Karl Johan, men vi har inga bilder. Karmstolen är tillverkad för att komplettera en kunds möbelgrupp med vanliga stolar. Karmstolen fanns inte i verklighet, så vi fick rita modellen med matsalsstolarna som riktlinje. De ljusa Karl-Johan möblerna borde passa även en modern publik, men de brukar bli lite dyra att tillverka på grund av den avancerade ryggbrickan.

 
karl johan karmstol
Karl Johan Karmstol

Pris: 7.850:-

 

Allmogestolar

Vi har tillverkat en del modeller med allmogestolar, främst i början av 90-talet, då allmogen var på mode, men det finns även i dag många som känner sig dragna till den ursprungliga och ombonade känslan som dessa möbler ger. Främst så har vi tillverkat så kallade fryksdalsstolar, men har tyvärr inga bilder, utan endast ritningar och mallar på vår modell.

 
105, ritade vi, till en timmerstuga i Härjedalen, med ett andreaskors i ryggen, som dekoration. Stolen är anpassad till moderna krav på sitthöjd och djup, med lutning i ryggen och är mycket robust och tålig i konstruktionen, lätt att underhålla och renovera, vilket gör den till en lämplig köksstol som används i stor omfattning även i större matsalar.
105, finns även i en än tåligare variant, med enkelt kors och träsnitts, framtagen efter kundens önskemål på ändringar.
Högerud, är vår tåligaste och minimalistiskaste allmogestol, som genom sitt sparsmakade formspråk passar väl in i helt avskalade moderna miljöer, även om den är framtagen för allmogemiljö.
 
allmoge stol
Allmogestol 105

Ritning 

Pris: 3.950:-

 
Card image cap
Allmogestol 105 målad

Pris: 3.950:-

 
allmogestol
Allmogestol 105 enkel

Ritning

Pris: 3.500:-

 
stol minimalistisk
Högerud

Pris: 2.600:-

 

Blandstilar

111. är en stol med barockrygg och en frambock i gustaviansk stil. Stolen är en av våra mest sittvänliga matsalsstolar, då stolryggen är svängd för att följa ryggradens form, anpassad för moderna mått, den är en stilmässig omöjlighet om man skall följa stilreglerna, men ger samtidigt en vink om att fria experiment med former kan ge en succé.
Denna stol är komponerad efter kundens önskemål. Kunden ville ha en frambock i allmogestil och en rygg där ryggbrickan är gustaviansk, med ett krön i barockstil. Stolen är närmast en blandstil i norsk allmoge.
 
köksstol
Stol 111

Pris: 3.750:-

 
norsk allmoge stol
Fredrikstad

Pris: 4.350:-

 

Sittbänk Dalsland.

Kunden med bordet beställde en sittbänk, som helst skulle vara av samma parti virke som bordet. Det blev samma ytbehandling som bordet, men det är svårt att få exakt samma styrka på lasyrer/oljebets när man inte målar möbler samtidigt. Sittbänken är måttbeställd för att passa till ett bord.

 
 
sittbänk 

Kopior

Ibland kopierar vi stolar, främst antika. Det går exempelvis att göra exakta, eller modifierade kopior av dyra antika stolar, som man vill skydda från slitage, eller komplettera med fler stolar av en modell som är omöjlig att få tag på.

 

I januari 2012 har vi tillverkat en kopia av en gammal gustaviansk karmstol, åt en kund, som ville ha en kopia av en stol som kundens far hade gjort i mitten av 1900-talet.

 
medaljongstol
Kopia

Kopian till höger

 

Kopia av barockstol

Kopiering av en barockstol till en kund som ville ha åtta stycken nya efter en antik modell. Svarvningen är medelsvår och bildhuggeriarbetet har relativt hög svårighetsgrad. För att få riktig snitts på lejonhuvudena så övar man upp sig på ett par bitar i lind innan de 16 benen snidas. Bilden till vänster visar hur de kopierade stolarna blev.

 
barockstol
 
maskaron
 
barockstol
 

Nystilskopia

Vi hjälpte en tapetserare att tillverka en kopia av en stol åt en kund som tapetseraren hade.

 
nystil
 

Emmastol kopia.

På 90-talet gjorde vi två emmastolar åt en kund efter en gammal modell, vår dåvarande tapetserare Arne Johansson (Baumachs efterträdare) gjorde tapetserararbetet. Arbetet var omfattande och vi lovade oss själva att inte göra fler stolar av den typen, Så den här stolen är bara ett exempel på vad vi kan göra.

 
emmastol
 

Den här veckan så levererade vi kopiorna av 1700-tals och 1800-talsstolarna, det händer ofta att kunder vill ha moderna kopior av antika stolar, eftersom de håller att sitta på, till skillnad från de äkta antika stolarna som är ömtåliga.

Fredag den 14 oktober

 
kopia stolar
 
kopia antika stolar
 

Trädgårdsmöbel Zorn

En kund ville ha en trädgårdsmöbel med två bord och tolv stolar efter en modell som Anders Zorn ritade. Möblerna ritade han inspirerad av äldre allmogemöbler. De är liksom alla äldre möbler inte mönsterskyddade och har tillverkats i en mängd olika varianter av flera möbelsnickare runt om i landet.

Vi ritade en variant där ryggbrickan är lite mer lodrät och bekväm än på originalet som har en starkt lutande ryggbricka som gör stolen obekväm, anledningen till att den tillverkades så på den tiden var att man då utnyttjade virket bättre.

Maj 2019

Pris Stol: 2.950 :-

Pris Bord: 9.100:-

 
zorn stol
 
zorn stol
 

Klassiskt Möbelhantverk


Placeholder image

Mikael Klarström Medlem i Mästarregistret.

 Möbelsnickarmästare No: 016/03-20248

 Träbildhuggarmästare No: 22095

Betalnings-information.


När ni frågar om priset på en möbel så skickar vi en offert, och om ni vill beställa så skickar vi en orderbekräftelse. Möbeln betalas vid leverans, handpenning förekommer när priset är högt, eller när materialet är extra dyrt. Möblerna betalas oftast via bank (faktura) vid leverans. Mindre summor kan betalas kontant eller med Swish: 070-6823206. Alla priserna på hemsidan är inklusive moms. Ytbehandling (standard) ingår, men kostnad för stoppning och tyg tillkommer. Fraktkostnad + emballage tillkommer, om man inte hämtar möblerna hos oss.

Kontakt-information.


Taserudsmöbler 
Va: Högvalta 67192 Arvika 
Telefon: 070–3341093 
Epost: post@taserudsmobler.se

Möbelkatalog 2024 utskrift