Placeholder imagePlaceholder image

Färg och tyg

Färg och tyg

Klassiskt möbelhantverk

Ni kan välja vilket tyg ni vill ha på möblerna, även något ni köpt någon annan stans, eller har tillverkat själva. Det går att välja tyger hos vår tapetserare, eller i en lokal tygaffär. Det önskade tyget kan skickas till oss. Här är två exempel på möbeltyger som tillverkas i Arvika Klässbols Linneväveri, samt Bogesund som tillverkar tyger i ull mm. Vill ni enbart köpa tyger så kan ni beställa direkt från tillverkaren, klicka på deras länk.

Tapetserare

Ni kan själva välja vilken tapetserare ni vill ha, (eller stoppa själv,) men de vi samarbetar med är Linnehaget.

Priserna kan variera hos tapetserarna, liksom val av tyg och material mm. Man kan räkna med en kostnad/sits där det vanligaste priset ligger på ca 600 kr inklusive moms.

 
 
Card image cap

Tapetserare, skicklig, hög kvalitét. Har en fin butik/verkstad i centrala Arvika med mängder av tygprover mm.

Medlem i Sveriges Tapetserarmästare.

Helena Hellström är nybliven Mästare och tog emot sitt mästarbrev i Blå hallen November 2019.

Artikel NWT  

Företaget drivs numera av Elin Östegaard som är utbildad tapetserare med gesällbrev.

 

Möbeltyger

Här är ett par lokala exempel på tyger, men ett större sortiment kan man hitta hos tapetserare som Linnehaget.. Se även möbeltyger Linnehaget.

Klässbols linneväveri

Väveriet har gamla anor och är ett familjeföretag som drivits i flera generationer i Klässbol strax söder om Arvika.

De här Möbeltygerna från Klässbols Linneväveri AB är tillverkade i hellinne och finns i 140 cm-vara. På deras hemsida finns fler tyger: Klässbols Linneväveri

 
Placeholder image 

Birgitta Nordström

Birgitta Nordström tillverkar bland annat dessa möbeltyger, där varpen är av bomull och där inslagen är av ull och lin. Birgitta tillverkar även mycket annat handvävt. Birgittas vävateljé.

 
Placeholder image 

Färger

Ni kan välja vilken färgnyans ni vill, kanske genom att välja nyansen i er lokala färgaffär. Tala bara om vilken färgkod som ni vill ha.

 
Färgnavigator

Det går att köpa en app, om man vill välja färg, Hemsida NCS

 
Card image cap
 

Färgtyper, standardfärg

Efter millenniumskiftet så slutade man succesivt att tillverka lösningsmedelsbaserade alkydoljefärger, som ger ett enastående bra resultat vid handmålning. Jotun Lady Classic tillverkas fortfarande, men vi har främst övergått till den vattenbaserade Jotun Lady Supreme Finish som fungerar bra, men det krävs att man målar snabbare med pensel och i synnerhet vid högre temperaturer. 

Vi handstryker alltid sista lagret färg, men sprutmålar de övriga lagren.

Vi kan även måla med andra moderna färger efter önskemål, vi har bland annat testat Caparol och Nordsjö mm. 

 

Handmålat, traditionella färger.

Handmålade möbler kan även målas med traditionell, äkta linoljefärg, som torkar långsamt, vilket gör målningen lite dyrare. Tre bra fabrikat är Gysinge, Ovolin och Kulturhantverkarna. Vi utför även allmogemålning och laseringar i flera skikt där färgnyanserna i de olika skikten spelar mot varandra, exempelvis kan man måla en mörkare blå lasyr ovanpå en ljusare nyans mm. Ovolin är ett företag som säljer äggoljetempera, en miljövänlig traditionell färgtyp som vi vid enstaka tillfällen använder när kunderna så önskar, nackdelen är den torkar snabbt så ytan blir inte helt "perfekt" (slät) om man nu inte vill att penseldragen skall framträda. Även enklare guldläggning och målning med guldfärg förekommer, dock ej äkta polimentförgyllning  . Shabby chic, där möbeln får ett naturligt slitet, men ändå fräscht utseende med hantverkskänsla förekommer, dock inte grov antikbehandling.

 
Placeholder image 

Shabby Chic, färg + olja

Vi tillverkade en möbelgrupp av modell Värmlandskrysset och gjorde en modern ytbehandling som kallas Shabby Chic, fast vi gjorde en variant som var lite mildare, baserat på en egen lasyrblandning med danish oil, som oljebas. Vi grundmålade och efterbehandlade även möbeln med danish oil, och gjorde en finslipning med sandpapper kornstorlek 400, vilket gav en mycket behaglig och naturlig yta, med hantverkskänsla. Tyget är ett Klässbolstyg, Bolster mellanrand blå.

 
Placeholder image 

Osmo oljebets + Osmo hårdvaxolja.

På senare år så har vi ofta behandlat möbler med Osmo oljebets och hårdvaxolja, färgen är tunn och lätt att arbeta med då torktiden är något längre än vattenbaserade färger. Egenskaperna liknar i viss mån linoljetempera, både i utseende och när det gäller sättet att arbeta på, torktiden är dock snabbare än för linoljetemperan som behöver 1–2 veckor för att torka. Ytan blir laserande, så att trädstrukturen lyser igenom, och går att få i olika färgnyanser, exempelvis så kan man få en ädelträkänsla i ask och ek.

 
Placeholder image 

Lack och bets

Oftast så behandlar vi möblerna med en lack som skyddar trät. Det går att ändra träets färgnyans med bets, och kunden kan välja vilken nyans som ytan skall ha. På Herdins hemsida kan ni finna mer information om bets. På Ernst.P AB hemsida så kan ni läsa mer om lacker och olja. Vi brukar som standard använda Saphir Miljölack 2-komp mat , men använder ibland även Schellack som vi efterbehandlar med Danish Oil.

 
Herdins betser

Herdins betser kan blandas till önskad nyans, där kunden kan få den färgnyans man önskar. Betserna blandas efter färgprov. Det går givetvis även att använda originalfärgerna och välja styrka på färgen, genom mängden bets som blandas i vatten.

 
Card image cap
 

Klassiskt Möbelhantverk


Placeholder image

Mikael Klarström Medlem i Mästarregistret.

 Möbelsnickarmästare No: 016/03-20248

 Träbildhuggarmästare No: 22095

Betalnings-information.


När ni frågar om priset på en möbel så skickar vi en offert, och om ni vill beställa så skickar vi en orderbekräftelse. Möbeln betalas vid leverans, handpenning förekommer när priset är högt, eller när materialet är extra dyrt. Möblerna betalas oftast via bank (faktura) vid leverans. Mindre summor kan betalas kontant eller med Swish: 070-6823206. Alla priserna på hemsidan är inklusive moms. Ytbehandling (standard) ingår, men kostnad för stoppning och tyg tillkommer. Fraktkostnad + emballage tillkommer, om man inte hämtar möblerna hos oss.

Kontakt-information.


Taserudsmöbler 
Va: Högvalta 67192 Arvika 
Telefon: 070–3341093 
Epost: post@taserudsmobler.se

Möbelkatalog 2024 utskrift